Evropa daje 17 miliona evra Srbiji za izbeglice

Svetske vesti - Sreda 23.09.2015 - 15:09

Evropska komisija usvojila je paket pomoći, od kojeg će milijardu evra biti dodeljeno Turskoj, a 17 miliona evra Srbiji i Makedoniji, kako bi se pomoglo u rešavanju migrantske krize.

Paket pomoći vredan je 17 miliona eura; Foto: Tanja Valič Paket pomoći vredan je 17 miliona eura; Foto: Tanja Valič

Evropska komisija usvojila je paket pomoći, od kojeg će milijardu evra biti dodeljeno Turskoj, a 17 miliona evra Srbiji i Makedoniji, kako bi se pomoglo u rešavanju migrantske krize.

Lideri zemalja članica EU će usvojiti plan o preraspodeli 160.000 migranata širom Unije uprkos žestokom protivljenju nekih zemalja članica.

Ovakva razlika u raspodeli pomoći je i očekivana s obzirom da se u Turskoj nalazi više od milion izbeglica. Žan-Klod Junker je rekao da će EU morati dodatno da se potrudi, te da određivanje kvota nije dovoljno.
 
- Odluka o raspoređivanju više od 120.000 ljudi je istorijski izraz evropske solidarnosti.

Ipak, to ne sme biti kraj priče.

Vreme je za hrabrije i oštrije akcije EU - rekao je Junker.

Države članice EU u okviru AMIF programa (Fond za azil, migraciju i integraciju) dobiće novčanu pomoć za rešavanje migrantske krize, koja će pristizati u periodu do 2020. godine.

Ministri unutrašnjih poslova i pravde Evropske unije juče su u Briselu velikom "većinom glasova" država članica usvojili rezoluciju o preraspodeli izbeglica među državama članicama EU.

Učesnici vanrednog samita će takođe razmatrati strože mere kontrole na granicama EU i povećanje pomoći zemljama koje se graniče sa Sirijom odakle potiče veliki broj migranata.

Evropska komisija upozorila je danas da se 19 država članica Evropske unije, uključujući Francusku i Nemačku, suočavaju sa mogućim sankcijama zbog propusta u primeni pravila po pitanju tražilaca azila koji dolaze u Evropu.

- Vreme je da države članice preuzmu odgovornost i urade ono što treba da urade - rekao je potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans, preneo je AFP.
 

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: