FR potopila nosač aviona SAD

Svetske vesti - Petak 06.03.2015 - 20:16

Francusko ministarstvo odbrane je objavilo pa potom povuklo vest da je francuska nuklearna podmornica potopila američki nosač aviona.

Foto: Beta/AP Foto: Beta/AP

Vest da je podmornica stara 34 godine potopila nosač “USS Teodor Ruzvelt“ i veći deo njegove pratnje tokom vojnih vežbi kod obala Floride ubrzo se našla na brojnim internet-portalima širom sveta.

Vest koju su francusko ministarstvo i mornarica objavili pod naslovom "SNA Safir na vežbama sa američkom mornaricom kod obala Floride", u kojoj se pozdravlja uspeh francuske podmornice, pre nego što je uklonjena, preuzelo je nekoliko portala te se pojavila u više blogova.

Cij vojnih vežbi u vodama kod obala Floride, koje su počele sredinom februara, bio je da se testira nedavno modernizovan američki nosač aviona, čije je usavršavanje trajalo četiri godine i koštalo 2,6 milijardi dolara, pre nego što bude raspoređen u napadačkoj grupi, navodi RT.

Vežbe su uključivale scenarije napada podmornica i borbe sa neprijateljskim brodovima.

Tokom prve faze 10-dnevnih pomorskih vežbi, francuska podmornica "Safir" bila je deo takozvanih prijateljskih snaga, ali je u drugoj fazi bila u ulozi neprijatelja i imala je zadatak da locira američki nosač i pripremi napad na napadačku grupu predvodeći brodove.

U poslednjoj fazi vežbi, francuska podmornica se neprimećeno približila napadačkoj grupi američkog nosača prošavši kroz odbrambeni "zid" formiran od američkih fregata koje su štitile nosač.

- Poslednjeg dana ujutro, izdat je nalog za otvaranje vatre, što je omogućilo "Safiru" da fiktivno potopi "Teodora Ruzvelta", kao i veći deo njegove pratnje - navedeno je u prvobitnoj vesti koju je preuzeo blog "Frenč čelindžiz".

TANJUG

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: