Francuska ekonomija trpi posledice

Svetske vesti - Subota 21.11.2015 - 11:19

Francuska će se izboriti sa finansijskim posledicama terorističkih napada u Parizu, tvrde analitičari.

Potrošnja se oporavlja, ali turizam će trpeti duže vreme: Foto: Thinkstock Potrošnja se oporavlja, ali turizam će trpeti duže vreme: Foto: Thinkstock

Zemlja će se oporaviti uprkos tome što ljudi sve manje posećuju velike prodavnice, koncertne hale i otkazuju rezervacije u hotelima.

Naime, iskustvo iz napada na Njujork u 2001. godini, Madrid u 2004. godini, London u 2005. i Mumbaj u 2008. godini, govori da bi ekonomski efekti takvih događaja mogli biti samo prolazni, prenosi agencija Frans pres.

Terorostički napadi džihadista 13. novembra u Parizu, u kojima je stradalo 130 ljudi, a na stotine je ranjeno, doveli su do 80-procentnog pada prodaje ulaznica za koncerte, saopštila je jedna asocijacija promotera kulturnih događaja.

Kupci su, takođe, "pobegli" iz nadaleko poznatih luksuznih robnih kuća Prentam i Galeri Lafajet, koje su prijavile pad broja kupaca od između 30 do 50 odsto. I hoteli u Francuskoj prijavljuju pad rezervacija.

Takva situacija će, prema ocenama analitičara, verovatno biti prolazna, imajući u vidu da se potrošnja u zemlji već postepeno oporavlja, dok bi turizam, pak, mogao da duži period oseća negativne posledice ovih događaja.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: