Francuska nastavlja napade u Siriji

Svetske vesti - Utorak 17.11.2015 - 08:29

Francuski avioni ponovo su bombardovali položaje "Islamske države" u Siriji, nakon što je francuski predsednik Fransoa Oland najavio je da će odgovor Francuske posle terorističkih napada 13. novembra u Parizu, u kojim je ubijeno 132 ljudi, a više od 350 ranjeno, biti "nemilosrdan".

Oland najavio razgovore sa SAD i Rusijom; Foto: Benoit Tessier/Reuters Oland najavio razgovore sa SAD i Rusijom; Foto: Benoit Tessier/Reuters

Francuski avioni su u noći sa ponedeljka na utorak ponovo bombardovali uporište "Islamske države" u Raki na severu Sirije i uništili jedan komandni centar i jedan centar za obuku, saopštilo je u utorak francusko Ministarstvo odbrane.

Napad sproveden u 1.30 po srednjoevropskom vremenu izvelo je deset lovaca tipa "Rafal" i "Miraž 2000" koji su poleteli iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jordana.

Francuski predsednik u govor u ponedeljak je najavio da će se borba protiv ekstremista pojačati, te da će poslati u istočni Mediteran francuski nosač aviona "Šarl de Gol", koji će omogućiti da se utrostruči kapacitet udara.

"Francuska je u ratu sa kukavicama, a ne u ratu civilizacija", izjavio je Oland obraćajući se parlamentu i naglasio kako to "nije rat civilizacija jer te ubice ne predstavljaju nijednu civilizaciju".

"Njihov jedini cilj je da nas podele i izazovu strah", naglasio je Oland, te apelovao na oba doma francuskog paralamenta da prošire vanredno stanje u zemlji na tri meseca. Novi zakon sa takvim predlogom poslaće im 18.novembra.

Sirija je postala fabrika za terorizam i potrebno je imati jedinstvenu koaliciju za borbu protiv "Islamske države", ocijenio je još francuski predsednik koji je najavio da će narednih dana razgovarati sa američkim i ruskim predsednicima Barakom Obamom i Vladimirom Putinom.

Od terorističkih napada u Parizu u petak SAD i Francuska su odlučile da pojačaju razmenu obaveštajnih podataka o potencijalnim metama.

Američki državni sekretar Džon Keri doputovao je u ponedeljak uveče u Pariz kako bi demonstrirao američku solidarnost sa Francuskom posle terorističkih napada 13. novembra.

Keri je sleteo u glavni grad Francuske uz jake mere bezbednosti, zbog čega ni novinarima nije dozvoljeno da ga prate. Kako navodi agencija AP, veruje se da je ovo prvi put da su uvedene takve restrikcije za državnog sekretara tokom posete nekom evropskom gradu.

Lideri 20 najrazvijenih država sveta obavezali su se na samitu u ponedeljak da će više sarađivati u deljenju obaveštajih podataka, i u pokušajima da prekinu dotoke novca iz kojih se finasiraju teroristi i pojačaju kontrolu granica.

“Islamska država“ u međuvremenu je poručila u novom videu da će zemlje koje učestvuju u napadima na Siriju doživeti istu sudbinu kao Francuska, preteći pri tom da će napasti Vašington.

Poruku državama koje učestvuju u onome što oni zovu “krstaška kampanja” saopštio je čovek sa turbanom, a identifikacija u titlu kaže da je on Al Gareb iz Alžira.

On je u video snimku takođe je upozorio i Evropu da predstoje novi napadi.

Slobodna Evropa, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: