GRENDLAND: Baš loše vesti

Svetske vesti - Petak 23.01.2015 - 11:38

Dva jezera koja se nalaze ispod debelog sloja leda na Grenlandu, koja su do skoro imala zapreminu od nekoliko desetina milijardi litara vode - isušila su se velikom brzinom, otkrio je istraživački tim ekologa.

Grenland: Isušena dva ogromna jezera Grenland: Isušena dva ogromna jezera

Istraživači sa brojnih univerziteta učestvovali su u zajedničkoj misiji na grenlandu, na kojoj su otkrili dva džinovska isušena kratera u kojima su se ne tako davno nalazila jezera, prenosi "Sajens dejli."

Ova saznanja objavljena su u prestižnim naučnim časopisima poput "Kriosfere" i "Nejčura", a univerzitetski profesor Ijan Hovat stanje na Grenlandu opisao je kao "katastrofalno."

Hovat je bio šef misije koja je otkrila prvo jezero koje se nalazilo ispod glečera, u kojem se nalazilo 25 milijardi litara vode, a sada je potpuno isušeno.

Drugo, još veće jezero se u protekle dve godine dva puta isušilo i ponovo navodnjavalo, zahvaljujući ogromnoj količini otopljenog leda.

Stručnjaci poput profesora Hovata upozoravaju da je sama činjenica da se jezero dopunilo samo od sebe i te kako zabrinjavajuća, jer to znači da je voda došla usled topljenja ogromne količine leda.

Time, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: