Haos na Horgošu: Prelaz zatvoren, izbegli štrajkuju

Svetske vesti - Utorak 15.09.2015 - 14:14

Granični prelaz Horgoš na mađarsko-srpskoj granici je zatvoren, a više od hiljadu izbeglica krenule su ka prelazu insistirajući da ih mađarska policija pusti.

Sa mađarske strane pojačane policijske snage. Foto: Sanja Eker, B92 Sa mađarske strane pojačane policijske snage. Foto: Sanja Eker, B92

Sa mađaske strane granice pojačane su policijske snage i postavljena je dodatna prepreka od lima.

Izbeglice i migranti sa Bliskog istoka, kojima je Horgoš prepreka na putu ka zemljama zapadne Evrope, započeli su štrajk glađu i zahtevaju da ih mađarska granična policija i vojska puste preko graničnog prelaza,javlja reporter B92 sa lica mesta.

Grupa izbeglica uzvikuje "Otvorite, otvorite".

Najmanje hiljadu izbeglica, koji su noć proveli na graničnom prelazu Horgoš 2, koji je takođe zatvoren, krenuli su oko podneva prema graničnom prelazu Horgoš, po uputstvu mađarske granične policije.

Mađarska je uspostavila dve tranzite zone za obradu zahteva za azil izbeglica duž mađarsko-srpske granice, gde će zahtevi biti obrađeni u roku od nekoliko sati, naveo je portparol mađarske vlade.

Izbeglice mogu da podnesu zahtev od 6:00 - 22:00 časova svakog dana, a tranzita zone će slično raditi i na aerodromima.

Oni koji ne podnesu zahtev za azil, moraće odmah da se vrate u Srbiju, dok oni koji nisu registrovani sa zahtevom za azil u Srbiji ili Makedoniji, a što će im biti traženo, njihovi zahtevi će automatski biti odbijeni u Mađarskoj, prenela je agencija Rojters.

Ostalima će zahtevi za azil biti obrađeni u roku od 24 sata i ukoliko se to ne desi, biće im obezbeđen smeštaj do maksimalnog roka za rešenje njihovog podnetog zahteva do osam dana. Mađarska je, sa prilivom izbeglica i migranata sa Bliskog istoka, duž cele granice sa Srbijom podigla žičanu ogradu visine četiri metra.

Kako se broj izbeglica i migranata povećavao Mađari su, u pokušaju da spreče ikakav ilegalan prelazak na teritoriju EU, postavili kontejnere potpuno obmotane bodljikavom žicom na graničnom pružnom prolazu na relaciji Horgoš - Segedin.

Mađarsku granicu obezbeđuju i jake vojne i policijske snage, a pooštrene su i kazne za ilegalan prelazak.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: