HR: Konfuzija oko vlade, Srbi podeljeni

Svetske vesti - Petak 27.11.2015 - 14:27

Nesloga Srba u Hrvatskoj oko toga koju političku opciju, HDZ ili SD, će podržati za formiranje buduće vlade mogla bi dovesti do preokreta na hrvatskoj političkoj sceni.

Milorad Pupovac podržava aktuelnog premijera, ali ima i drugačijih stavova; Foto: Oksana Toskić Milorad Pupovac podržava aktuelnog premijera, ali ima i drugačijih stavova; Foto: Oksana Toskić

Dan nakon neuspešnih konsultacija o izboru mandatara kod predsednice Kolinde Grabar Kitarović, portal zagrebačkog Jutarnjeg lista je objavio da u koaliciji okupljenoj oko Hrvatske demokratske zajednice Tomislava Karamarka tvrde da se danas "dogodio ključni preokret", ali zasad niko ne želi da otkrije sa koliko mandata ta stranka raspolaže.
 
Pozivajući se na neimenovanog sagovornika iz te koalicije, zagrebački Jutarnji list piše da su propali planovi lidera SDP-a i aktuelnog premijera Zorana Milanovića da na svoju stranu zadobije zastupnike manjina.

SDSS-ov zastupnik Mirko Rašković, za razliku od potpredsednika te stranke Milorada Pupovca, ne želi da da podršku Milanovićevoj levoj koaliciji. A nikako mu ne ide na ruku ni ti to što su neki predsednici priznali da se na njih vrši pritisak da se priklone SDP-ovoj koaliciji.
 
Iz HDZ-ove koalicije tvrde da nisu vršili pritisak na zastupicu albanske manjine koja se juče izjasnila da ne želi da podrži Milanovića za mandatara. Tvrde, kako se navodi, da nemaju veze ni s time što se jedan SDSS-ovac odmetnuo od odluke stranke da podrže Milanovića.
 
- I Ermina Lekaj Prljaskaj i Mirko Rašković nisu hteli dati podršku Milanoviću, jer žele podržati onu opciju koja će imati većinu, a nisu sigurni da će to biti lider SDP-a - kaže sagovornik ovog zagrebačkog dnevnika.

Srbi u Hrvatskoj su se na jučerašjim konsultacijama na Pantovčaku pojavili odvojeno Milorad Pupovac i Mirko Rašković.
 
Pupovac je potom izjavio da nije znao da Rašković dolazi na Pantovčak te napomenuo da je on za razgovor sa hrvatskom predsednicom imao saglasnost svih zastupnika srpske manjine.

Pupovac je novinarima kazao da izabrani zastupnici SDSS-a, u prvom krugu konsultacija, podržavaju koaliciju "Hrvatska raste" i mandatara Zorana Milanovića, a na pitanje novinara kako komentariše kritike iz Karamarkove Domoljubne koalicije da se manjine ne bi trebale opredeliti "ovako rano", odgovorio je da je u razgovoru s predsednicom rekao "da neće dopustiti nikakve pritiske i pretnje i ograničavanje mandata izabranih zastupnika SDSS-a niti bilo koje političke grupacije".

U kabinetu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović u petak  su započete konsultacije s parlamentarnim stranakama za saziv Hrvatskog sabora i o davanju mandata za sastav buduće vlade.
 
Inače, lider SDP-a Zoran Milanović će kod predsednice doći sa 67 potpisa podrške. Uz 56 osvojenih zastupničkih mandata koalicije, Milanović ima i sedam potpisa podrške od ukupno osam predstavnika nacionalnih manjina u Saboru, tri od IDS-a i jednog reformistu.
 
Čelnik HDZ-a i prvi čovek Domoljubne koalicije, Tomislav Karamarko, pak, na Pantovčak će doći najmanje s 59 potpisa podrške, koliko je zastupničkih mesta na izborima osvojila ta koalicija.
 

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: