HR: Nakon čokoladica, problem izazvao i srpski đuveč

Svetske vesti - Sreda 28.12.2016 - 19:44

ZAGREB - Posle slučaja sa srpskim čokoladicama u Hrvatskoj problem je sada izazvao i srpski đuveč koji se servira vojnicima u toj zemlji.

Novi problem u hrvatsko-srpskim odnosima: Đuveč; FOTO: Thinkstock Novi problem u hrvatsko-srpskim odnosima: Đuveč; FOTO: Thinkstock

Hrvatski portal 24 sata.hr preneo je izjavu neimenovanog sagovornika, koji ne može da se načudi tome da Hrvati uvoze sardine za vojsku iz Mađarske, a da se uz kampanju "Kupujmo hrvatsko" uvozi đuveč iz Srbije.

Nakon nabrajanja uvoznih proizvoda, što se često može čuti i u Srbiji za pasulj, krompir ili beli luk, sagovornik ove medijske kuće dodaje: "Ne znam šta je gore, srpski đuveč ili mađarske sardine, kao da živimo na Marsu", prenosi B92.

Kako se navodi, razlozi njegovog očaja ne leže u nacionalizmu, već su racionalni i zdravorazumski.

"U Hrvatskoj je neobrađeno više od milion hektara zemljišta, a svake godine neobrađenih parcela je sve više.

Iz Slavonije, bogomdane zemlje za poljoprivredu, mediji svakodnevno izveštavaju o autobusima punim mladih ljudi koji odlaze u Nemacku jer nemaju posla i nemaju od cega da žive", piše hrvatski portal.

Kako se navodi, srpski đuveč vojsci prodaje porodična kompanija AIPK, koja ima ugovor sa državnom kompajinom Pleter-usluge.

Iz hrvatskog ministarstva odbrane su poručili da su propisani kalorijski, tehnološki i nutricionisticki uslovi za namirnice, ali da to "nema uticaj na to gde i od koga pružalac usluga nabavlja namirnice".

"Hrvatska poljoprivreda je uništena, a uvoz iz Srbije i Makedonije je najkvalitetniji. Njihova zemljišta su ekološki čista, bez pesticida, nemaju GMO hranu i njihove namirnice ulaze u kategoriju zdrave hrane", navode iz AIPK.

RTV, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: