Hrvatska: Izbeglice maricama voze na registraciju

Svetske vesti - Sreda 16.09.2015 - 14:03

Hrvatska policija od srede u maricama dovodi izbeglice koje je zatekla u ilegalnom prelasku granice, kao i one koji su već prešli, na registraciju u Tovarnik.

Izbeglice stigle iz Preševa. Foto: Vanja Kranic Izbeglice stigle iz Preševa. Foto: Vanja Kranic

Policija je zvanično potvrdila da je ulazak izbeglica u Hrvatsku mimo graničnih prelaza i da je u toku njihova registracija.

Hrvatska radiotelevizija j(HRT) javila je da je autobus sa oko 60 izbeglica, uglavnom žena, dece i mlađih muškaraca, koji su iscrpljeni od puta, stigla u sredu oko šest iz Preševa u Šid, odakle su se pešice uputili ka Tovarniku.

Prema navodima izveštača HRT, oni su pre graničnog prelaza skrenuli na sporedni put kroz polja kukuruza kako bi zaobišli granicu, odnosno registraciju, jer im krajnji cilj nije Hrvatska, već druge države zapadne Evrope.

Kroz polja kreću u grupama, ali tamo se uputila i policija koja ih u maricama dovodi iz polja u Tovarnik na registraciju.

Portal Jutarnjeg lista objavio je da među izbeglicama, posebno onim mlađim, vlada veliki strah od hapšenja u Hrvatskoj.

Hrvatski policjaci neko su vreme uveravali izbeglice da ih u Hrvatskoj ne čeka hapšenje i pokušali su im da objasne da ne mogu ostati na lokaciji na kojoj se trenutno nalaze.

Mladi su Sirijci, nakon što im je hrvatska policija objasnila u kakvoj se situaciji nalaze, ipak pristali da uđu u policjska vozila, ali tek nakon policijskog pretresa.

Mediji napominju da je reč o izbeglicama iz jednog od desetak autobusa koji su s juga Srbije krenuli prema Hrvatskoj pošto je Mađarska zatvorila granicu sa Srbijom. Navodno ih prema Hrvatskoj usmerava i srpska policija. Na hrvatskoj granici, kao i u Tovarniku, nalazi se više timova Crvenog krsta.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić izjavio je ranije da će se u Tovarniku, prema međunarodnim konvencijama, izbeglice registrovati da bi se utvrdilo imaju li pravo na pomoć ili ne.

Po izbijanju izbegličke krize, hrvatski zvaničnici više puta su istakli da Hrvatska neće, poput Mađarske, zatvarati svoje granice.

Zvaničnici su poručili da u prvom talasu Hrvatska može da primi oko 3.000 izbeglica.
 

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: