Hrvatska ne ide u borbu protiv ID

Svetske vesti - Sreda 12.08.2015 - 18:50

Premijer Hrvatske Zoran Milanović rekao je da ne može stopostotno da potvrdi ubistvo Hrvata Tomislava Salopeka i da Hrvatska neće učestvovati u borbi protiv ID.

Salopek ubijen odsecanjem glave. Foto: B92 Salopek ubijen odsecanjem glave. Foto: B92


- Ono što vidimo izgleda grozno. Potvrdu možda nećemo imati ni sledećih dana - rekao je Milanović na vanrednoj konferenciji za novinare.

On je dodao da Hrvatska neće prestati da, zajedno sa zvaničnicima i predstavnicima nadležnih službi drugih država, traga za Salopekom sve dok postoji i tračak nade.

- Bojim se, iako ne mogu stopostotno da potvrdim, da se po prvi put hrvatskom građaninu dogodilo ono što se, nažalost, događalo i drugim građanima - rekao je Milanović novinarima u Zagrebu.

- Hrvatska neće učestvovati u borbenim akcijama protiv tzv. Islamske državere - rekao je hrvatski prenmijer i potvrdio da je već danas pokušano da se potvrdi autentičnost fotografije pogubljenja.

Hrvatski državljanin Tomislav Salopek ubijen je u Egiptu odsecanjem glave, nakon što su ga oteli ekstremisti Islamske države, javio je hrvatski "Jutarnji list" koji je potvrdu dobio od egiptskog dnevnika "Aljom al Sabea", dok je AFP objavio da je ista informacija objavljena na sajtovima koje koriste militanti ID.

Na nekoliko naloga na Tviteru koje koriste ekstremisti objavljena je i fotografija na kojoj se vidi Salopekovo telo i odsečena glava na njemu.

Salopek je otet 22. jula u Kairu, dok je službenim automobilom putovao na posao u francuskoj grupi "Kompani ženeral de geofizik" (CGG).

Desetak dana kasnije objavljen je snimak na kome se vidi kako Salopek kleči u pustinji, a iza njega stoji maskirani muškarac sa nožem u ruci.

Islamska država je dala egipatskim vlastima rok od 48 sati da oslobode uhapšene muslimanke iz zatvora i navela da će po isticanju tog roka odseći glavu Salopeku.

B92,OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: