Hrvatska paradom obeležila Oluju

Svetske vesti - Sreda 05.08.2015 - 08:56

Hrvatska je paradom u Zagrebu obeležila Dan pobede, odnosno 20. godišnjicu od operacije Oluja, u kojoj je ubijeno 2.000, a proterano više od 200.000 Srba.

Proslava Oluje biće nastavljena i u Kninu. Foto: screenshot/HRT Proslava Oluje biće nastavljena i u Kninu. Foto: screenshot/HRT


Nepunih pola sata pre početka vojne parade u Zagrebu, predsednica Hrvatske je u vojnom džipu bez krova prošla pored parkiranih oklopnih vozila i pozdravila građane.

Kolinda Grabar Kitarović prošla je kroz centralne zagrebačke ulice praćena ovacijama okupljenih građana, a zatim je izdala naredbu "Neka mimohod krene".

Pored Kitarovićeve, u automobilu se nalazio i ministar odbrane Ante Kotromanović.

Prethodno se zvanicama na glavnoj pozornici u Vukovarskoj ulici u Zagrebu pridružio i bivši haški optuženik Ante Gotovina, dok se jedan od lidera hrvatske vojske za vreme rata Mladen Markač fotografisao sa vojnicima koji učestvuju na paradi.

Naredbom "Neka mimohod krene", tačno u 18.00, Kitarovićeva, koja je i vrhovni komandant Oružanih snaga, označila je početak prve parade, nakon 18 godina, kojom Hrvatska obeležava 20. godišnjicu od vojno-policijske akcije Oluja, kada je iz Krajine proterano više od 220.000 Srba, dok je gotovo dve hiljade njih ubijeno ili nestalo.

Kolonu dugu četiri kilometara činilo je 3.000 pripadnika Oružanih snaga, 300 vozila i 30 aviona.

Iako je Zagreb na učešće na paradi u hrvatskoj prestonici poslao poziv svim članicama NATO-a, a bilo je i najava učešća američkih vojnika, koji će za tu priliku doći iz baze Avijan, parada se održava bez učešća stranih vojnika.

Učešće su, naime, najpre najavili, a potom otkazali Nemačka, SAD, Slovenija i Britanja.

Zbog nesuglasica državnog vrha povodom načina obeležavanja Dana pobede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, obeležavanje Oluje biće nastavljeno u sredu u Kninu tradicionalnim manifestacijama.

Paradi, kako je najavljeno, prisustvuju 42 strane delegacije - ambasadori, vojni izaslanici i visoki vojni zvaničnici.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: