Hrvatska upozorava Hag zbog Šešelja

Svetske vesti - Nedelja 16.11.2014 - 02:33

Hrvatska bi trebalo pismom da upozori Haški tribunal da Vojislav Šešelj krši uslove privremenog puštanja, izjavio je predsednik Hrvatske Ivo Josipović.

Josipović je izjavio da je nakon što je Šešelj privremeno pušten iz pritvora zbog teške bolesti, prekršio uslove puštanja jer je po povratku u Beograd ponovno prizivao politiku mržnje i razdora kao i u ratnim 1990-im.
 
- Ono što mi možemo, a nemamo široki manevarski prostor, jeste da jednim pismom upozorimo Haški sud na ono što se događa - rekao je Josipović.
 
Josipović je kazao da je tribunal i do sada, iz humanih razloga puštao pritvorenike na slobodu i dodao da je, međutim, uslov takvog puštanja uvek bio da se puštena osoba ne bavi politikom, "a ponajmanje da se bavi na način koji podseća na ratna vremena i uzroke rata".
 
- Ponovno priziva onu politiku mržnje i razdora koja nas vraća u onu politiku iz 1990-ih koja je bila uzrok rata i svih ovih stradanja, a vidimo da ga nisu ni u Beogradu dobro primili. Zato mislim kako je vreme da Haški sud razmotri jesu li se stekli uslovi da Šešelj ostane na slobodi ili ponovno ode tamo gde mu je inače i mesto – rekao je Josipović.
 
Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi pustio je lidera SRS-a, Vojislava Šešelja, na privremenu slobodu sa dva ograničenja, da ne utiče na svedoke u postupku i da se vrati u sud na izricanje presude. Šešelj je u Srbiju došao u sredu.
 
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: