Ili otplata duga ili Rusija ukida gas Ukrajini

Svetske vesti - Ponedeljak 16.06.2014 - 09:09

Naftni gigant Gasprom je najavio da Ukrajina mora odmah da počne da plaća gas koji stiže iz Rusije, i da nema više odlaganja.

Nastavljeni pregovori o gasu (Ilustracija) Nastavljeni pregovori o gasu (Ilustracija)
Prema ultimatumu Ukrajina će morati od sada da plaća gas unapred.
 
Ukrajina može to da izbegne ukoliko do tada ruski "Gasprom" primi uplatu od 1,95 milijardi dolara od ukrajinskog "Naftogasa" za dug od novembra do decembra 2013. godine i za isporučeni gas u aprilu i maju.
 
Ta zemlja ima više milionski dug prema Rusiji, i i dalje odbija da plati. Oni zahtevaju da se smanji cena gasa, pošto je ugovor koji je Julija Timošenko potpisala sa Rusijom "neadekvatan".
 
Moskva je ranije rekla da je spremna da ponudi nižu cenu gasa, kao i da smanji dug Ukrajini, ali je Kijev odbio ovu ponudu.
 
Razgovori između Ukrajine, Rusije i EU o plaćanju ruskog gasa vode se u Kijevu, iza zatvorenih vrata, izjavio je u ponedeljak zvaničnik pres službe ukrajinskog Ministarstva energetike.
 
Rok za uvođenje avansnog plaćanja ruskog gasa ističe u ponedeljak u 10h ujutru po moskovskom vremenu.
 
 
 
 
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: