Iran i "velilkih šest" napravili istorijski kompromis

Svetske vesti - Utorak 14.07.2015 - 14:15

Posle 18 dana pregovora u Beču diplomate su objavile da su svetske sile i Iran postigle istorijski sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program. Zauzvrat Iranu će biti ukinute međunarodne sankcije.

Iranu će biti ukinute sankcije. Foto: Beta/AP Iranu će biti ukinute sankcije. Foto: Beta/AP

Dogovor treba da otkloni pretnju da Iran dobije atomsko oružje i mogućnost još jedne američke vojne intervencije u muslimanskom svetu.

Sporazum će sprečiti Iran da proizvede dovoljno materijala za pravljenje nuklearnog oružja za najmanje narednih 10 godina i uvešće nove odredbe za inspekciju iranskih postrojenja, uključuući i vojnih.

Zaključenje sporazuma Irana i šest svetskih sila objavila je visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini.

-Danas je istorijski dan. Velika je čast da objavimo da smo postigli sporazum o iranskom nuklearnom pitanju. Postigli smo ono čemu se svet nadao i potvrdili zajedničku posvećenost miru - izjavila je visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini posle sastanka ministara posljnih poslova SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Irana.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da je danas postignut dogovor o konačnom tekstu akcionog plana zajedničke saradnje i istakla da to nije samo sporazum, nego "dobar sporazum za sve strane", prenosi Bi-Bi-Si.

- Niko nije mislio da će biti lako, istorijske odluke nikada nisu. Uvek smo bili svesni da imamo odgovornost prema našim i budućim generacijama - dodala je Mogerinijeva.

Evropska šefica diplomatije izjavila da je "Iran ponovo potvrdio da ni pod kakvim okolnostima nikada neće tražiti, razvijati niti nabavljati bilo kakvo nuklearno oružje".

Američki predsednik Barak Obama pozdravio je nuklearni sporazum šest svetskih sila sa Iranom ističući da je taj dokument zasnovan na proveri, a ne na poverenju i dodao da će pomoći sprečavanju širenja nuklearnog naoružanja na Bliskom istoku.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: