Islamska država uči decu da budu dželati

Svetske vesti - Ponedeljak 20.07.2015 - 21:21

Džhadisti Islamske države vežbaju decu kako da odsecaju glave, a u trening kampovima su i oteta deca sa teritorija koje su pokorili.

 Dečake koriste i kao bombaše samoubice. FOTO:AP/Miltant Website Dečake koriste i kao bombaše samoubice. FOTO:AP/Miltant Website

Jedan 14. godišni dečak, po nacionalnosti Jazid, koji je uspeo da pobegne iz kampa sa svojim bratom, svedočio je da prilikom te obuke svakom detetu daju lutku i mač, a zatim postroje svih 120 i narede da odrube glavu lutki.

On je rekao da to nije mogao da uradi ni prvi, ni drugi, ni treći put.

- Onda su me naučili kako da držim mač i rekli mi kako da udarim, zamišljajući da je to glava nevernika - kazao je Jahja u razgvoru za AP koji se vodio na severu Iraka, gde je pobegao iz kampa za obuku.

Kada su ekstremisti Islamske države okupirali Jazide u gradovima i selima na severu Iraka, prošle godine, prvo su zaklali starije muškarce, a mnoge žene i devojke zarobili i prosledili IS-u kao seksualno roblje.

Za dečake su imali drugačiji plan - prevaspitavanje, naterali su ih da pređu u islam i odreknu se drevne vere, a zatim su pokušali da od njih naprave džihadističke borce.

Cilj indoktrinacije su pre svega deca sunitskih muslimana koja žive po zakonima IS-a, ali uzimanjem jazidskih dečaka, žele da pokažu i da mladi izvan tih zajednica mogu svoju prošlost da zamene islamskim radikalizmom.

Ekstremisti na taj način žele da stvore novu generaciju militanata, pri tome koriste mlade i decu, koristeći i novac, poklone, zastrašivanje i ispiranje mozga.

Dečaci su petvoreni u dželate, a ID je objavio snimak kako dečak, mlađi od 13 godina, odseca glavu zarobljniku.

Dečake koriste i kao bombaše samoubice.

B92,OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: