ITA: Sve manje Evropljana veruje u EU

Svetske vesti - Sreda 25.02.2015 - 13:17

Većina građana Evropske unije sve manje drži do Evrope, gorak je rezultat studije italijanskog Instituta Demos&pi., sprovedene u saradnji sa medijskom grupacijom ''La Republika'' u šest država EU.

Ima i neko vezivno tkivo Ima i neko vezivno tkivo

U Francuskoj, Španiji i Polljskoj svega još 40 odsto građana veruju u projekt Evrope, odnosno, EU, dok je u Velikoj Britaniji taj udeo pao na 28 odsto, a u Italiji, gde je postojalo tradicionalno veliko evropsko oduševljenje, na svega 27 odsto.

Prema rezultatima studije koju danas prenosi politički magazin ''Špigel'', tanka većina Nemaca (53 odsto), rekla je da veruje u Evropu, pri čemu list ocenjuje da takvi rezultati znače, pre svega, da je politika totalno zakazala.

Još lošije od EU, plasirao se evro i samo još manjina ispitanika veruje u tezu da zajednička vlauta donosi prednosti. Tako misli 23 odsto Francuza, 11 odsto Italijana i jedva svega 13 odsto Nemaca veruje da su imali i imaju prednosti od evra, a tri puta više njih, 37 odsto, zalažu se za povratak nemačke marke.

Samo strah od mogućih posledica istupanja iz evro-zone ili okončanje evro-projekta sprečava većinu građana EU od jednog jasnog ''ne'' evru, pokazuje ova studija.

Šef Istituta Demos&pi Ilvo Diamanti upozorava, međutim, da ''Evropa iz straha'' ne može biti trajna opcija.

U tekstu se, takođe, kaže da se, pri tom, politički menadzment Evrope, od izbijanja velike finansijske krize, sastaje sve češće, kako bi se našlo ''zajednickco, evropsko rešenje''.

Magazin piše da se pri tome neki od političkih menadžera slave kao heroji kod svoje kuće, a u drugim zemljama isti ti ljudi ponekad doživljavaju kao zločinci i navodi primer nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea, koji je nesporni "genije" u Nemačkoj, a omrznuti "gulikoža" u Grčkoj.

B92, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: