Iz Jemena traže utočište u Somaliji

Svetske vesti - Utorak 19.05.2015 - 19:44

U Somaliju je od marta, kada su počeli vazdušni napadi u Jemenu, prispelo 7.000 izbeglica, saopštio je specijalni izaslanik UN za Somaliju Nikolas Kej.

Foto: Beta/AP Foto: Beta/AP

On je takođe upozorio Savet bezbednosti da je nužno sprečiti militante somalijske grupe Šabab, povezane sa Al-Kaidom, da na ovaj način dobiju podršku ekstremističkih snaga iz Jemena, prenosi AFP.

- Moramo izbliza da pratimo situaciju i da budemo sposobni da odgovorimo na svaki znak da Šebab ima koristi od veza sa ekstremistickim grupama u Jemenu - ističe Kej.

Veliku većinu izbeglica iz Jemena u stvari čine Somalijci koji su svojevremeno potražili spas u Jemenu, a sada se vraćaju kući.

U Somaliji već ima tri miliona ljudi koji nemaju dovoljno hrane, od kojih 730.000 ne može da zadovolji osnovne dnevne nutritivne potrebe.

Somalijski premijer Omar Abdirašid Ali Šarmake je krajem aprila upozorio na opasnost da operativci Al-Kaide mogu pod plaštom izbeglica da se infiltriraju u Somaliju i pozvao na temeljan skrining novoprispelih i na obnavljanje regionalnih napora da se porazi Šebab.

Militanti Šababa drže znatan deo ruralnog područja na jugu Somalije, ali su ih koalicija Afričke unije i somalijske trupe proterali iz većine gradova. Osim toga, u napadima americkih dronova ubijeno je nekoliko vođa Šababa.

Iako je u Jemenu usvojeno primirje zbog dostavljanja u humanitarne pomoći borbe su u petak ipak nastavljene.

Ti sukobi, ali i oni u Iraku, podgrejali su zabrinutost o dostavi nafte sa Bliskog istoka i tako uticali da cena nafte poraste, navode analitičari.

TANJUG

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: