Izboden američki ambasador

Svetske vesti - Četvrtak 05.03.2015 - 08:54

Američkog ambasadora u Južnoj Koreji Marka Liperta bodežom je napao južnokorejski nacionalista koji se protivi vojnom savezu Južne Koreje i SAD.

foto: Beta foto: Beta

Lipert, koji je zbrinut u bolnici, zadobio je povrede na licu i ruci, naveli su lekari u bolnici u Seulu i dodali da će ambasador ostati u bolnici dva do tri dana.

On se uspešno oporavlja posle dvoipočasovne hirurške intervencije.

U bolnici su rekli da je ambasadoru stavljeno 80 kopči na licu gde mu je nožem posečen obraz usled čega je obilato krvario.

Lekari su rekli da je ambasador zadobio duboku posekotinu, dužine 11 centimetara i da je ona naneta samo malo niže, mogla je da preseče karotidnu arteriju što bi bilo opasno po život.

Pored toga, on je zadobio povredu levog zgloba usled čega mu je oštećen živac.

Posle hirurške intervencije, ambasador je na svom tviteru saopštio "Dobro sam i odlično se osećam!".

Napadač koji je imao kuhinjski nož od 25 centimetara, napao je Liperta na sastanku u kulturnom centru Seđong u centru Seula. Mediji su ranije naveli da je napadač imao žilet.

"Napadač se iznenada pojavio i sve se veoma brzo dogodilo", izjavio je južnokorejski zvaničnik Kim Jang-man, organizator skupa.

Policija je odmah uhapsila napadača, 55-godišnjeg Kima Ki-Džonga, koji je 2010. godine osuđen jer je japanskog ambasadora u Seulu gađao kamenicama.

Napad je osudila i južnokorejska predsednika Park Geun-hje.

"To je nedopustivo. To nije samo fizički napad na ambasadora, već napad na savez Južne Koreje i SAD", rekla je predsednica, koja je na sličan način napadnuta za vreme predsedničke kampanje 2006. godine.

Stejt deparment je saopštio da je napadač na čelu jednog nacionalističkog pokreta koji redovno organizuje demonstracije protiv teritorijalnih pretenzija Japana i zalaže se za ujedinjene Južne i Severne Koreje.

Napadač ima blog na internetu u kojem je nedavno osudio zajedničku vojnu vežbu Južne Koreje i SAD. Ti manevri, koji se održavaju svake godine, obično izazivaju veliko nezadovoljstvo susedne Severne Koreje.

Više od 30.000 američkih vojnika stalno je stacionirano u Južnoj Koreji u pripravnosti od mogućeg napada Pjongjanga.

Američki predsednik Barak Obama pozvao je povredjenog ambasadora SAD u Južnoj Koreji, Marka Liperta, kako bi mu poželeo brz oporavak, saopštila je danas predstavnica za štampu Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

"Predsednik je pozvao američkog ambasadora Marka Liperta kako bi mu preneo da je u mislima i molitvama sa ambasadorom i njegovom suprugom Robin, i da bi mu poželeo sve najbolje i brz oporavak", saopštila je portparolka, javio je Rojters.

B 92

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: