Izrael i Hamas prekinuli rat

Svetske vesti - Nedelja 31.08.2014 - 13:20

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je večeras da je Izrael pristao na neograničeni prekid vatre, posle 50 dana sukoba u pojasu Gaze protiv Hamasa.

- Borili smo se 50 dana i mogli smo se boriti 500 dana, ali mi smo u situaciji kada je Islamska država na vratima Jordana, Al Kaida na Golanu i Hezbolah je na granici s Libanom - rekao je Netanijahu.
 
On je mislio na Islamsku državu džihadista u Siriji i Iraku, susedima Jordana, Al Nusra front povezan s Al Kaidom, koji se bori protiv režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada u blizini dela Golana, koji je pod kontrolom Izraela i libanski šiitski pokret Hezbolah. 
 
- Odlučili smo da se na zaglibimo u Gazi, a mogli smo, ali smo odlučili da ograničemo naš cilj i vratimo zatišje izraelskim građanima - dodao je Netanijahu. 
 
On je to rekao dok SAD, glavni saveznik Izraela, pozivaju na uspostavljanje globalne koalicije za borbu protiv džihadista koji su onsovali islamski " kalifat" u područjima osvojenim u Siriji i Iraku. 
 
Predsednik SAD Barak Obama najavio je da će poslati državnog sekretara Džona Kerija na Bliski istok da raspravlja o tom planu koji će uključiti vojne, diplomatske i regionalne napore. 
 
U međuvremenu se zatišje vratilo u pojas Gaze nakon što je u utorak stupio na snagu prekid vatre u očekivanju pregovora između Izraela i Hamasa o dugotrajnom primirju.
 
B92, Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: