Izrael planira manju invaziju na Siriju

Svetske vesti - Utorak 18.08.2015 - 12:02

Izraelske snage na severu zemlje u poslednjih nekoliko meseci planiraju moguću invaziju malog obima u susednu Siriju, javljaju mediji u Izraelu.

Invazija bi bila preventiva protiv terorista. Foto: Thinkstock Invazija bi bila preventiva protiv terorista. Foto: Thinkstock

Prema procenama izraelske armije, Iran oprema islamističke snage u zapadnoj Siriji, uključujući pripadnike libanskog Hezbolaha, u cilju da otvore novi front protiv jevrejske države na Golanskoj visiji.

Po scenariju koji previđa ta armija teško naoružane terorističke grupe ubacile bi se na izraelsku stranu Golana i napale jevrejska i druska sela tamo, što bi dovelo da jakog izraelskog odgovora u Siriji.

Druga mogućnost je da se jedna od raznih džihadističkih grupa, koja učestvuje u sirijskom građanskom ratu, nađe u očajničkoj situaciji i započne veliki napad na Izrael u nadi da će uvući izraelsku vojsku u sukob.

Mediji podsećaju i da u jugozapadnoj Siriji žive Druzi i da džihadisti povezani s Al Kaidom napreduju u područjima gde su njihova sela i da su mnogi Druzi koji žive u Izraelu apelovali na jevrejsku državu da interveniše i pomogne njihovoj braći.

Drugi Kanal izraelske televizije javio je u nedelju da je održana velika vežba vojnih snaga na granici sa Sirijom i da je to bila simulacija mogućeg ulaska na tu teritirju i evakuacije izraelskih građana iz pograničnih gradova.

Kanal 10 je naveo da je to bila i priprema za mogući napad Islamske države na izraelsku vojsku. Vežba je usledila nakon što je jedan visoki vojni oficir rekao da je nedavne pokušaje Hezbolaha da izvede napade na Izrael sa Golan orkestrirao Iran.

List "Haarec" piše da su izraelske vazduhoplovne snage izvele bombaški napad na osumnjičene teroriste nakon pokušaja da se podmetne eksploziv duž granice između Izraela i Sirije još u aprilu.

Jedan zvaničnik rekao je novinarima u nedelju da je jasno da Iran stoji iza svih terorističkih napada na Golanu u poslednje dve godine.

"Iranci koriste granicu, osnivaju jedinice da izvode napade", rekao je neimenovani zvaničnik

Izraelske vazduhoplovne snage napale su sirijsku teritoriju nakoliko puta od početka građanskog rata 2011. godine, navode strani mediji.

U januaru je u napadu iz vazduha na sirijsku stranu Golana ubijen jedan od lidera Hezbolaha,kako se veruje. Ta šiitska islamistička organizacija je odgovorila ubivši dva izraelska vojnika.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: