Jemen,vazdušni napad na predsedničku palatu

Svetske vesti - Sreda 25.03.2015 - 15:31

Borbeni avion gađao je rezidenciju predsednika Jemena Abd Raba Mansura Hadija u gradu Adenu,ali je umesto nje pogodio obližnju zgradu, javlja AFP. Šiitski pobunjenici na 50 kilometra od Adena.

Pripadnici milicije u Adenu odane jemenskom predsedniku, foto: RTS Pripadnici milicije u Adenu odane jemenskom predsedniku, foto: RTS

Avion je ispalio tri projektila na predsednički kompleks, ali se suočio sa protivvazdušnom odbranom, rekao je neimenovani član obezbeđenja za AFP, prenosi Tanjug.

Svedoci navode da se oko predsedničke palate na jugu grada, mogu videti oblaci dima. Predstavnik obezbeđenja je rekao da su projektili udarili u napuštenu zgradu u okviru kompleksa, tako da nije bilo žrtava.

Hadijev pomoćnik izjavio je ranije da je svrgnuti predsednik prebačen na sigurnu lokaciju u Adenu.

Šitska milicija Huta, uz podršku trupa koje su u savezu sa bivšim predsednikom Ali Abdulahom Salehom napredovale su brzo prema Adneu i zauzele vazdušnu bazu El Anad, na oko 50 kilometara od južnog jemenskog grada.

Hadi je u februaru pobegao u Aden iz prestonice Sane, gde je mesecima bio zatočen od strane šiitskih pobunjenika.

Jemen, dugogodišnji saveznik SAD u ratu protiv Al Kaide, sve više je podeljen između severa pod kontrolom Huta, koje navodno pomaže Iran, i juga kojim dominiraju Hadijeve pristalice.

Vršilac dužnosti ministra inostranih poslova Rijad Jasin pozvao je danas UN na hitnu vojnu inervenciju, uoči samita Arapske lige u Egiptu, dok pobunjeničke snage drže opkoljenu vladu u Adenu.

Jasin je rekao za televizijski kanal iz Dubaija da je Hadi još uvek u Adenu, negirajući ranije tvrdnje da je pobegao iz zemlje.

Zamenik generalnog sekretara Arapske lige rekao je posle razgovora sa Jainom, da će ta organizacija sutra razmotriti krizu u Jemenu.
 

RTS

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: