Junker poziva lidere EU da spasu Šengen

Svetske vesti - Sreda 25.11.2015 - 10:34

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozvao je lidere Evropske unije da spasu "šengenski sistem", koji je ugrožen zbog pretnji od terorističkih napada i dolaska stotina hiljada izbeglica.

Evro nema smisla ako propadne Šengen; Foto: Reuters/Vincent Kessler Evro nema smisla ako propadne Šengen; Foto: Reuters/Vincent Kessler

Bezvizni sistem u 30 evropskih zemalja, poznat kao "šengenski sistem", došao je poslednjih meseci u opasnost usled zatvaranja granica, jačanja bezbednosnih mera i podizanja ograda na granicama, prenela je agencija AP.

Junker je poručio poslanicima u Evropskom parlamentu: "Potrebno nam je da oni koji veruju u Evropu, u njene vrednosti, njene principe i njene slobode pokušaju da ožive duh šengena".

On je dodao da "jedinstvena valuta neće imati smisla ukoliko šengenska zona propadne".

Predsednik EK je istakao da ne treba mešati ekstremiste i izbeglice i dodao da mnogi migranti beže upravo pred tim ljudima koji su 13. novembra izvršili teroristički napad na Pariz, u kojem je poginulo 130 ljudi.

n1info, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: