Junker preuzima EK

Svetske vesti - Subota 01.11.2014 - 08:08

Nova Evropska komisija, na čelu sa bivšim premijerom Luksemburga i čelnikom evro grupe Žanom Klodom Junkerom, danas je zvanično počela mandat. Sa radom će početi 3. novembra.

Junker, foto Blic Junker, foto Blic

Prvi put Komisija će zapravo imati dva lidera, budući da je predviđena funkcija prvog potpredsednika, pozicija na koju je imenovan holandski socijal-demokrata Frans Timermans.

U briselskim institucijama neki čak smatraju da će socijal-demokrata Timermans biti taj koji će držati uzde, a kao razloge za ta nagađanja navode Junkerove zdravstvene probleme, umoran izgled, ali i želju da zadrži prebivalište u Luksemburgu.

Timermans će biti koordinator Komisije. Ovaj delikatni diplomata, poliglota i bivši šef holandske diplomatije ostavio je veoma jak utisak tokom saslušanja pred Parlamentom i mnogi evropski zvaničnici već ga smatraju pravim šefom Komisije.

Junker je zeleo da Komisija bude politički jaka. U njoj su četiri bivša premijera, dva bivša ministra spoljnih poslova, dva bivša ministra ekonomije i sedam članova iz dosadašnjeg sastava komisije.

"Komisija nije ni sekretarijat Saveta država članica, ni sluga Evropskog parlamenta", upozorio je Junker.

Komisija će pored šefice evropske diplomatije imati još šest potpredsednika, čija će podrška biti neophodna za inicijative komesara, što je novina u radu Komisije. (opširnije na www.euractiv.rs)

Vremena za lagano uhodavanje neće biti, budući da je čekaju brojna pitanja koja je potrebno rešavati bez oklevanja - od krize u Ukrajini do pregovora o slobodnoj trgovini sa EU.

Međutim, prioritet koji je Junker stavio na vrh liste je naravno podsticanje rasta i zapošljavanja u EU.

"Naredni meseci biće izuzetno teški, sa (ekonomskim) predvidjanjima Komisije, mišljenjima o budžetima članica tokom novembra i pripremom investicionog plana", istakao je novi komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi.

On će već 4. novembra predstaviti nova ekonomska predvidjanja Komisiji i zvanično primiti k znanju slabost privrede u zoni evra.

Ovo će biti poput usmenog ispita, nakon što je na saslušanju u Evropskom parlamentu bio izložen žestokom propitivanju i kritikama zbog sumnje dela poslanika da kao nekadasnsji francuski ministar finansija ne može nepristrasno da procenjuje finansijsku situaciju svoje zemlje.
 

BETA, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: