Kakvi su Putinovi i Obamini planovi za Siriju?

Svetske vesti - Nedelja 27.09.2015 - 08:55

Američke obaveštajne službe veruju da je Rusija počela da nagomilava svoje trupe u Siriji, a Zapad je zabrinut zbog namera koje imaju Rusi, prenosi CNN.

Presecanje puteva stranim borcima da stignu do ID. Foto: Thinkstock Presecanje puteva stranim borcima da stignu do ID. Foto: Thinkstock

Jedna od teorija koju su postavili zvaničnici iz Pentagona odnosi se na razloge zbog kojih Putin u Siriju šalje avione, tenkove i rakete.

Kako piše CNN, u ponedeljak će se, nakon dužeg perioda, sastati predsednici SAD-a i Rusije Barak Obama i Vladimir Putin.

Ukoliko Risija uveri SAD da u Siriji želi samo da se bori protiv Islamske države, ali ne i da podupire režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada, to će biti razlog za stvaranje bilateralnbog dijaloga između dve zemlje.

Rusi se još nisu jasno izjasnili da li će se pridružiti koaliciji protiv ID koju predvodi SAD ili će podupreti Asada, što ne bi bilo u skladu sa željama SAD-a.

Vojni zvaničnici saopštili su da se nadaju da će nakon sastanka Putina i Obame, američka administracija brzo doneti odluku o saradnji sa pobunjenicima na severu Sirije, dok su drugi izrazili nezadovoljstvo što neke od odluka još nisu donesene.

Američke obaveštajne agencije i dalje vide da je kolaps Asadovog režima veoma blizu, a takođe navode i da pokušavaju da shvate ko bi u Siriji mogao da postane novi lider ukoliko dođe do Asadovog pada.

Američki zvaničnici su saopštili da zasad nema aktivnisti ruskih borbenih aviona, ali da se to može promeniti u svakom trenutku, kao i žele da dobiju osiguranje da Rusija u eventualnim bombardovanjima neće uništiti infrastrukturu Damaska.

U međuvremenu, SAD vidi mogućnost u napretku borbi protiv ID i traži podršku Bele kuće.

Jedna od ključnih pitanja Bele kuće je da li će obezbediti municiju za takozvanu sirijsko-arapsku koaliciju i da li će nastaviti sa obukom sirijskih pobunjenika.

Jedan od ciljeva je presecanje puteva stranim borcima da stignu do ID, što će, kako navodi CNN, biti teško.

Za to vreme, Rusija, Sirija, Irak i Iran usposatvili su zajednički centar za razmenu informacija u vezi sa borbom protiv Islamske države.

Taj centar će u iračkoj prestonici Bagdadu činiti vojni predsatvnici četiri zemlje, a u budućnosti bi mogao služiti za koordinaciju vojnih operacija protiv ID koja je zauzela velike teritorije Sirije i Iraka.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: