Kameron doživeo tešak poraz u parlamentu

Svetske vesti - Utorak 08.09.2015 - 09:01

Britanski premijer Dejvid Kameron pretrpeo je neprijatan poraz u parlamentu kada su odbačena predložena pravila za referendum o ostanku u Evropskoj uniji.

Evroskeptici sa opozicijom odbacili Kameronove predloge. Foto: NSPM Evroskeptici sa opozicijom odbacili Kameronove predloge. Foto: NSPM

Naime, evroskeptični članovi Kameronove Konzervativne stranke udružili su se s opozicionim poslanicima i odbacili njegove predloge.

To je Kameronov prvi poraz u parlamentu od kako je pobedio na opštim izborima u maju tesnom većinom, navodi Rojters.

AFP ističe da poraz u Predstavničkom domu, gde ima većinu sa samo 16 mandata, ukazuje da se Kameron suočava s borbom da zadrži na liniji sopstvene konzervativce - evroskeptike uoči referenduma, koji bi trebalo da se održi do kraja 2017. godine.

Vladin plan da ograniči primenu tzv. purda-propisa (rules on purdah), po kojima je ministrima zabranjeno da u izbornoj kampanji daju izjave koje bi mogle da utiču na rezultat glasanja, odbačen je sa 312 glasova, u odnosu na 285.

Evropskeptici su se radi nadglasavanja udružili s poslanicima iz glavne opozicione Laburističke i Škotske nacionalne stranke.

Komentarišući rezultate glasanja, ministar spoljnih poslova u senci Hilari Ben rekao je da je vlada postupila "traljavo" s aranžmanima za referendum i da je ovo "ponižavajući poraz za Kamerona", budući da su poslanici sa svih strana podržali laburistički pristup purda-propisima, koji podrazumeva potpunu nepristrasnost u kampanji, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Konzervativac Oven Paterson rekao je da ako javnost primeti da je referendum montiran da pomogne jednoj strani, neće ga smatrati legitimnim i neće osećati da su debate prave, a kakvi god rezultati da budu, mnogi ih neće prihvatiti.

Rojters ocenjuje da će poraz prilikom glasanja uz pomoć buntovnika iz sopstvene partije "uključiti alarm" za Kamerona, signalizirajući da duboke istorijske podele oko Evrope među konzervativcima još postoje.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: