Kamerun moli Škote da ostanu

Svetske vesti - Sreda 10.09.2014 - 14:26

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je u Edinburgu da bi mu se "srce slomilo" ako bi Škoti na referendumu izglasali odvajanje od Ujedinjenog Kraljevstva.

Uz poruku da svoju zemlju voli više nego svoju partiju, Kameron je Škote dosta molio da sačuvaju Škotsku u Ujedinjenom kraljevstvu.

Ubeđujući glasače da ostanu u "porodici nacija", upozorio je da monetarna unija sa nezavisnom Škotskom neće funkcionisati i da, ako bi Škoti glasali za secesiju, Britanija sa njima neće deliti funtu.

Kameron je istakao da referendum nije isto što i opšti izbori, gde ljudi donesu odluku, pa pet godina kasnije donesu drugu odluku.

- Ovo je potpuno različito od opštih izbora: Ovo je odluka ne o narednih pet godina, već o narednom veku", naglasio je britanski premijer i dodao - Srce bi mi se slomilo ako bi se ova porodica nacija u kojoj smo uradili toliko divnih stvari zajedno raspala.

Kameron je, osam dana uoči referenduma o odvajanju Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva, iznenada odlučio da otputuje u Škotsku zajedno sa zamenikom premijera i liderom liberaldemokrata Nikom Klegom i vođom opozicije Edom Milibandom.

Škotska je sastavni deo Ujedinjenog Kraljevstva od 1707. godine, a prethodno se dugo nalazila u personalnoj uniji sa Engleskom.

Referendum u Škotskoj prvo je izjašnjavanje te vrste unutar Evropske unije.
 

B92, Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: