Kastrov 88. rođendan

Svetske vesti - Sreda 13.08.2014 - 08:25

Bivši lider Kube Fidel Kastro, koji se povukao sa vlasti pre nekoliko godina, u sredu slavi 88. rođendan.

Kastro je prepustio Kubu mlađem bratu Kastro je prepustio Kubu mlađem bratu

Kastro je zbog bolesti napustio vlast 2006. godine i vođenje zemlje prepustio je svom bratu Raulu.

Kastro se od tada retko pojavljuje u javnosti. Poslednje objavljene fotografije Kastra nastale su pre mesec dana prilikom susreta sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Mada Fidel više nije na vlasti, mnogi navode da se Raul Kastro redovno konsultuje sa svojm bratom.

Mnogi na Kubi misle da Fidel iz senke i dalje vrši uticaj na svog brata Raula, koji je pozvao na reforme i "promenu mentaliteta" kako bi unapredio svoj plan o ekonomskom rastu.

Prema mišljenju nekih analitičara, Kastrovo posredno učešće u vođenju zemlje je sprečilo ekonomske reforme koje je hteo da sprovede njegov brat.

Fidel Kastro bio je vođa Kubanske revolucije kojom je 1959. godine zbačen diktorski režim Fulhensija Batiste.

Do 1976. godine bio je na mestu premijera, a od tada do 2008. godine predsednik Kube. Potom se zbog bolesti povukao sa vlasti, a njegove dužnosti preuzeo je Raul Kastro.

Poslednji put Kubacni su uživo mogli da vide Kastra u januaru ove odine. List Granma, koji izdaje komunistička partija, tada je javio da se Kastro pojavio na otvaranju jednog umetničkog studija u Havani.

Na zvaničnom sajtu kubanskih vlasti bila je postavljena fotografija sa otvaranja, ali se nije videlo Kastrovo lice. On je prikazan otpozadi, kako upire prstom u jedan umjetnički rad dok autor Aleksis Lejva razgovara sa njim.

Prethodno se Kastro se među Kubancima pojavio 9. aprila prošle godine prilikom otvaranja jedne škole u Havani.

B92, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: