Katalonci traže otcepljenje na dan pokrajine

Svetske vesti - Četvrtak 11.09.2014 - 12:06

Na Dan Katalonije, u četvrtak, održava se veliki protest u Barseloni, sa kog će demonstranti tražiti da im se omogući glasanje o otcepljenju.

(Foto: quickiwiki.com) (Foto: quickiwiki.com)

Nedelju dana pre no što Škoti glasaju na referendumu o otcepljenju od Velike Britanije, separatisti u Kataloniji, na severoistoku Španije, organizuju protestni skup u Barseloni da bi tražili da im se dozvoli glasanje o odvajanju.

Predsednik vlade Katalonije Artur Mas pozvao je ponovo ove godine na veliko okupljanje 11. septembra na Dan Katalonije, istorijski praznik te pokrajine koja je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije.

Za razliku od vlade Velike Britanije koja je odobrila škotski referendum, španska vlada, pozivajući se na Ustav, ukazuje da bi referendum o odvajanju Katalonije bilo nelegalan.

Organizatori očekuju stotine hiljada ljudi na ulicama. Najavili su da je iznajmljeno 15.000 autobusa da dovezu aktiviste iz raznih oblasti u Barselonu.

Oni planiraju da demonstranti noseći crveno zlatne boje Katalonije formiraju ogromno slovo "V" - znak pobede, na dve velike avenije Barselone. Poziv aktivistima glasi: "Napunite ulice da bi se napunile glasačke kutije".



 

Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: