Katalonija: 80 odsto za nezavisnost

Svetske vesti - Ponedeljak 10.11.2014 - 09:03

Ukupno 80,7 odsto, ili 1,6 miliona Katalonaca izjasnilo se za nezavisnost španske pokrajine Katalonije na nedeljnom, neobavezujućem glasanju.

Referendum održan uprkos protivljenju Madrida Referendum održan uprkos protivljenju Madrida

Ovo izjašnjavanje je održano uprkos protivljenju vlasti u Madridu.

Prema prvim rezultatima objavljenim posle prebrojavanja 88,4 odsto glasačkih listića, Katalonci su odgovorili "da" na oba postavljena pitanja - "Da li želite da Katalonija bude država? Ako želite, da li ta država treba da bude nezavisna?"

Potpredsednica katalonske vlade Hosana Ortega izjavila je da je najmanje dva miliona ljudi juče glasalo.

Frans pres ocenjuje da te izborne rezultate treba uzeti s rezervom, jer su protivnici nezavisnosti najavili da će bojkotovati simbolično glasanje i dodaje da su na izbore izašli samo simpatizeri nezavisnosti Katalonije.

Prema tim rezultatima, 10,1 odsto glasača reklo je "ne" nezavisnosti, odnosno odrečno je odgovorilo na drugo pitanje na glasačkom listiću, a 4,55 odsto je negativno odgovorilo na oba pitanja.

Šef katalonske vlade Artur Mas 27. septembra je raspisao referendum o nezavisnosti, ali je dva dana kasnije Ustavni sud Španije zabranio održavanja referenduma.

Posle toga, katalonske vlasti su odlučile da 9. novembra bude nezvanično glasanje koje su nazvali "konsultacijama" o nezavisnosti.

Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije. Zvanično je priznata kao istorijska nacija u Katalonskom autonomnom statutu usvojenom 1979. godine u skladu sa španskim Ustavom iz 1978. godine.
 

BETA, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: