“Ketrin, nije ti bilo lako”

Svetske vesti - Utorak 21.10.2014 - 17:06

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio, nakon oproštajnog susreta sa Ketrin Ešton, da je ona bili jedini objektivni posrednik u krizama na Zapadnom Balkanu.

Oprosti mi Ketrin možda nisam bio fin ali si mi bila draga Oprosti mi Ketrin možda nisam bio fin ali si mi bila draga

- To mogu da kažem jer sam tokom 24 godine bavljenja politikom bio svedok svih većih kriza u regionu - rekao je Dačić u sedištu Evropske službe za spoljne poslove u Briselu i posebno se zahvalio Ešton što je pomogla da Srbija ove godine uđe u pregovarački proceš pridruživanja EU, kao i na strpljenju koje je pokazala tokom dugih sesija dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

- Znam da joj nije bilo lako, a jednom je čak i svoj rođendan morala da provede sa mnom i Hašimom Tačijem jer je razgovor trajao ceo dan - kazao je Dačić.

On je, u ime Vlade Srbije i predsednika Tomislava Nikolića, poklonio Eštonovoj kopiju ikone Bogorodice Trojeručice.

Ešton je Dačiću odala priznanje zbog državničke hrabrosti ispoljene tokom dijaloga, kao i zbog istrajavanja na evropskom putu i dodala da je sa Dačićem i Tačijem u poslednje dve godine provela čak 430 sati razgovora, a da je sporazum koji je postignut u aprilu prošle godine više njihova, a manje njena zasluga.

- Moja uloga u sklapanju sporazuma je bila majušna, a u otvaranju pregovora o pridruživanju sa Srbijom još manja - rekla je Ešton.

Ešton će sa položaja šefice evropske diplomatije odstupiti u novembru, a ma tu funkciju će stupiti bivša ministarka spoljnih poslova Italije Federika Mogerini.
 

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: