Kijev Rusima: Evo pare, pomozite oko duga

Svetske vesti - Subota 20.06.2015 - 15:55

Zvanični Kijev će 22. juna, u ponedeljak, platiti 75 miliona dolara po osnovu prinosa na ukrajinske evroobveznice koje je Rusija kupila 2003. godine.

Foto: Thinkstock.com Foto: Thinkstock.com

Ukupna vrednost obveznica je tri milijarde dolara, potvrdila je ukrajinska ministarka finansija Natalija Jaresko.

"Ukrajina će nastaviti da plaća dug kako bi osigurala konstruktivan nastavak pregovora o restrukturiranju celokupnog duga. Zvanični Kijev će takođe 22. juna platiti narednu tranšu po osnovu evroobveznica, čiji je rok dospeća u decembru 2015. godine", izjavila je Jaresko na konferenciji za novinare u Kijevu, a prenosi Raša tudej.

Ti vrednosni papiri su deo programa ruske pomoći Ukrajini, koju je predsednik Rusije Vladimir Putin dogovorio sa tadašnjim ukrajinskim predsednikom Viktorom Janukovičem krajem 2013. godine.

Obveznice sa kuponom od pet odsto godišnje, izdate su na Irskoj berzi i kupila ih je Rusija sredstvima Fonda nacionalnog blagostanja. Rok njihovog dospeća je decembar 2015. godine.

Zvanični Kijev je, kako je rekla Jaresko, pre dva dana platio 39 miliona dolara po osnovu prinosa na evroobveznice.

"Ukrajinski zvaničnici se naredne nedelje sastaju sa delegacijom kreditora i Međunarodnim monetarnim fondom kako bi razgovarali o restrukturiranju duga. Ukrajina je već spremila predlog koji predviđa smanjenje nivoa duga, produženje roka otplate i izmene u kamatnoj stopi", navela je ona.

Ukupan dug Ukrajine iznosi oko 50 milijardi dolara, a vlada u Kijevu želi da restrukturiranje 22 milijarde dolara obezbedi od privatnih poverilaca.

B92

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: