Klintonova počela kampanju

Svetske vesti - Sreda 15.04.2015 - 09:03

Bivša američka prva dama i državni sekretar Hilari Klinton započela je svoju kampanju za predsedničke izbore 2016. godine posetom malom gradu Montičelo u Ajovi.

foto:Beta foto:Beta
 
Klintonova, koja želi da postane prva žena na čelu SAD, objavila je svoju kandidaturu u nedelju, a juče je kombijem krenula iz NJujorka, gde živi, u Ajovu kako bi razgovarala sa svojim potencijalnim glasačima, prenela je agencija AP.
 
Ona je u Montičelu posetila lokalni koledž i na diskusiji za okruglim stolom sa tamošnjim studentima i profesorima žestoko kritikovala sadašnji poreski sistem koji ide na ruku menadžerima. 
 
"Nešto nije u redu kad menadžeri finansijskih fondova plaćaju porez po nižoj stopi nego medicinske sestre ili kamiondžije koje sam srela na autoputu dok sam dolazila ovamo", istakla je Hilari Klinton. 
 
Ona je takođe istakla svoju zabrinutost zbog činjenice da rukovodioci zarađuju 300 puta više od običnog radnika i izrazila saosećanje sa studentima koji su se požalili na visoke troškove obrazovanja. 
 
"Ljudi se muče. Ja želim da se borim za građane, tako da oni ne moraju samo da preživljavaju, već da napreduju i da ostanu na putu tog napretka", istakla je Klintonova. 
 
Na putu za Montičelo je, u skladu sa svojim obećanjem da će kampanju voditi organizujući manja događanja koja će joj omogućiti da lično priča sa glasačima, svratila u kafić u gradu Le Kler. 
 
Prema navodima agencije AP, čini se da Klintonova ovaj put neće imati tako jakog protivnika u trci za kandidaturu ispred Demokratske stranke, za razliku od kampanje iz 2008. kad joj je glavni konkurent bio sadašnji predsednik Barak Obama. 
 
Ukoliko osvoji nominaciju svoje stranke, Klintonova će se u trci za mesto predsednika SAD suočiti sa jednim od većeg broja kandidata iz redova Republikanske stranke, kojih bi moglo da bude čak dvadesetak. 
 
Uprkos nastojanjima Klintonove da se o njenoj nominaciji ne govori kao gotovoj stvari, njeni potencijalni rivali iz redova republikanaca je već tretiraju kao kandidata Demokratske stranke. 
 
Tako je republikanski senator sa Floride Marko Rubio, najavljujući sopstvenu kandidaturu, u ponedeljak nazvao Hilari Klinton "liderom jučerašnjice koja želi da nas odvede natrag u prošlost".
Tanjug

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: