Ko ima bolji tenk: Nemci ili Rusi?

Svetske vesti - Utorak 28.04.2015 - 09:55

Nemački borbeni tenk "Leopard 2" ne bi imao nikakvu šansu protiv novijih ruskih tenkova, jer je njegova municija zastarela, ističe bečki "Kronen cajtung".

Ruski tenk, foto: http://mil.ru Ruski tenk, foto: http://mil.ru

- Od 40 borbenih tenkova koji su još u upotrebi u austrijskoj vojsci upotrebljava se municija napravljena na bazi volframa, kao što to ima i nemačka vojska. Ne razmišljamo o modernizaciji - poručuju iz Ministarstva odbrane Austrije povodom natpisa o zastarelosti tenkova "Leopard".

Sa municijom, koju koriste nemačka i austrijska vojska, kako ukazuje "Kronen cajtung", nije moguće zaustaviti ruske tenkove T80 i T90.

- Leopard 2", koji jeste jedan od najboljih tenkova u svetu, nema modernu municiju.

U Nemačkoj je u toku debata o nameri reaktiviranja 100 tenkova koji su pre više godina poslati u "penziju", jer bez moderne municije povećanje broja tenkova nema vojnu korist i poredi se sa "placebom".

I u austrijskoj vojsci sve su glasnije kritike u vezi zastarele mehanizacije.

- Zašto bi finansirali održavanje 40 tenkova "Leopard" ako ionako služe samo za parade i vežbe - istakao je jedan neimenovani oficir.

Održavanje tenkova "Leopard 2", koji su 1979.počeli da se koriste, veoma je skupo.Ministarstvo odbrane, međutim, argumentuje da u slučaju rata može brzo biti nabavljena bolja municija.

Pored toga, ukazuju, scenario budućih ratova bio bi drugačiji od dosadašnjih.

Nezvanično, kako tvrdi "Kronen cajtung", u Ministarstvu je prisutno mišljenje da tenkovi, koji nisu unapređivani predstavljaju tehnologiju koja ne bi više trebalo da bude upotrebljavana.

- Imamo te tenkove samo da bi mogli biti korišćeni za vežbu - ukazuju izvori lista.

Rusko ministarstvo odbrane nedavno je objavilo snimke takozvanog tenka budućnosti pod oznakom Armata T-14 koji će biti predstavljen na predstojećoj vojnoj paradi.
 

TANJUG

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: