Kolinda se zaklela i zaplakala

Svetske vesti - Nedelja 15.02.2015 - 14:50

Novoizabrana predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović položila je zakletvu na Markovom trgu u Zagrebu i zaplakala.

Sa inauguracije foto Blic Sa inauguracije foto Blic

Inauguraciji je prisustvovao veliki broj stranih zvaničnika, među kojima i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Inauguracija predsednice Kolinde Grabar-Kitarović počela je intonacijom hrvatske himne, nakon čega je usledio minut ćutanja za nastradale u "domovinskom ratu".

Nova predsednica je zatim položila zakletvu pred predsednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec i primila lentu koju je poslednji nosio predsednik Franjo Tuđman, osnivač i predsednik HDZ. Time je Grabar Kitarović službeno započela svoj mandat.

Kolinda Grabar-Kitarović je prvi predsednik Hrvatske koji dolazi iz HDZ posle Tuđmanove smrti krajem 1999. godine.

"Hrvatska će biti bogata država", rekla je Kolinda Grabar Kitarović

Ona je na čelu najmlađe članice Evropske unije nasledila Ivu Josipovića, koga je tesno pobedila u drugom krugu izbora 11. januara.

Prva je žena na predsedničkoj funkciji u istoriji Hrvatske.

U svom prvom govoru na novoj funkciji, Grabar Kitarović je naglasila da "duguje veliku zahvalnost hrvatskim braniteljima i Franji Tuđmanu, utemeljitelju hrvatske države".

- Želim da se zahvalim i svojim prethodnicima Stjepanu Mesiću i Ivi Josipoviću. Neću se ustručavati da ih upitam za savet. Sve razlike moramo da ostavimo iza sebe - rekla je Grabar Kitarović, a na pomen imena bivših predsednika, iz mase su se začuli povici negodovanja.

Predsednica je najavila borbu protiv nezaposlenosti i korupcije, kao i saradnju sa zemljama regiona, uključujući i Srbiju. Istakla je da članstvo u NATO pruža Hrvatskoj sigurnost, a da bi članstvo u Evropskoj uniji trebalo bolje da se iskoristi.

Pored hrvatskih zvaničnika, Zagreb je danas ugostio 88 stranih delegacija, od kojih su devet predvodili šefovi država, četiri predsednici parlamenata ili senata, jednu premijer, dok su ostale delegacije uglavnom predvodili ministri ili ambasadori.

potom je usledio sastanak sa mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem, kao i sa predstavnicima i predsednikom Srpskog nacionalnog veća Miloradom Pupovcem.

Polaganju zakletve prisustvovali su predsednik Ukrajine Petro Porošenko, Slovenije Borut Pahor, Slovačke Andrej Kiska, Mađarske Janoš Ader, Makedonije Đorđe Ivanov, predsedavajući i članovi Predsedništva BiH, kosovska predsednica Atifete Jahjaga...

Po završetku svečanosti, Grabar Kitarović će za goste organizovati prijem, a 40-ak zvanica biće na svečanom ručku, nakon koga će predsednica Hrvatske imati 22 bilateralna susreta.

Tet-a-tet susret Vučića i Grabar Kitarović biće prilika da saradnja započne na nivou nove predsednice Hrvatske, ali i prilika da konačno dve države postignu nešto veliko, najavio je portparol hrvatske predsednice Mladen Pavić Tanjugu.

U Zagrebu je danas više od 300 novinara. Veći deo njih smešten je u zagrebačkoj Gradskoj većnici, a samo manji deo uspeo je da zauzme mesto uz pozornicu na Markovom trgu.
 

Tanjug, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: