Komemoracije žrtvama MH17

Svetske vesti - Petak 17.07.2015 - 09:21

Uplakana rodbina nekoliko Australijanaca koji su leteli u malezijskom avionu, oborenom nad Istočnom Ukrajinom pre godinu dana, okupila se na komemoraciji.

U padu aviona poginulo je 298 putnika. Foto: Beta/AP U padu aviona poginulo je 298 putnika. Foto: Beta/AP

Među 298 pogunulih putnika bilo je 38 Australijanaca, koji su išli iz Amsterdama za Kuala Lumpur.

Australijski premijer Toni Abot otkrio je spomenik australijskim žrtvama u Kanberi, a spomen ploča je postavljena na zemlji koju je jedan policajac doneo iz Ukrajine.

- On je znao da je mesto gde je pao avion MH17 sveto i da komad te zemlje treba doneti u Australiju - kazao je Abot, dodajući da je to bio human gest, kao kontrast divljaštvu kojim je srušen avion.

Abot i njegova supruga su položili venac na spomenik, a pratile su ih porodioce poginulih, sa svojim vencima i cvećem.

Australija, Belgija, Malezija, Holandija i Ukrajina su tražile od Saveta bezbednosti UN da se formira Međunarodni krivični sud za procesuiranje onih koji su krivi za obaranje aviona, Ukrajina za to krivi separatiste koje podržava Rusija, dok Rusija optužuje ukrajinske snage bezbednosti.

Komemoraciju su održali i stanovnici ukrajinskog sela Hrabova gde je avion srušen.

Seljaci su se sa cvećem okupili u crkvi u centru sela i formriali povorku prema mestu nesreće u obližnjim poljima.

Tokom komemoracije, koju su organizovali lokalni lideri i separtistički pobunjenici koji kontrolišu područje, postavljen je mali spomen kamen na polju.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: