KOREJA: Deca umiru zbog suše!

Svetske vesti - Četvrtak 09.07.2015 - 12:53

Potrebne su hitne mere za ublažavanje posledica suše u Severnoj Koreji, kako bi se sprečila smrt dece već ionako oslabljene neuhranjenošću, upozorio je UNICEF.

UNICEF upozorava na alarmantnost situacije u Koreji FOTO: OK Radio/GettyImages UNICEF upozorava na alarmantnost situacije u Koreji FOTO: OK Radio/GettyImages
"Situacija je urgentna. Ali ako delujemo sada, tako što ćemo im obezbediti preko potrebnu ekspertizu i raspodelu hrane, moći ćemo da spasimo živote ljudi", izjavio je regionalni direktor UNICEF-a za istočnu Aziju Danijel Tul, a prenela agencija AFP.
 
"Ako pomoć odgodimo dok ne bude izvesno da je žetva u Severnoj Koreji propala, možda će biti prekasno da bi se spasili životi najranjivije dece", upozorio je on. 
 
U Severnoj Koreji vlada, kako su je prošlog meseca opisali tamošnji državni mediji, "najgora suša u poslednjih 100 godina", koja je najviše pogodila upravo područja na kojima se uzgaja pirinač. 
 
UNICEF je saopštio da su se njihovi radnici nedavno sastali sa lokalnim zvaničnicima sektora zdravstva u područjima pogođenim sušom, koji su potvrdili da je zabeležen značajan rast slučajeva dijareje kod dece. 
 
"Manjak padavina negativno utiče na pristup čistoj vodi i na higijenu uopšte, čime se dovode u opasnost životi dece", rekao je Tul. 
 
Istraživanje iz 2012. je pokazalo da jedna četvrtina dece u Severnoj Koreji ima simptome hronične neuhranjenosti.
Tanjug

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: