Koreje počinju dijalog u novembru

Svetske vesti - Subota 04.10.2014 - 12:35

Visoki zvaničnici Severne i Južne Koreje dogovorili su se u subotu, prilikom izuzetno retkog susreta dveju strana na tom nivou, da nastave dijalog na visokom nivou.

(Foto:AP) (Foto:AP)
Dogovor je postignut tokom iznenadne posete trojice severnokorejskih zvaničnika Južnoj Koreji, od kojih su dvojica bliski saradnici severnokorejskoj lidera Kim Džong-Una.
 
U severnokorejskoj delegaciji bili su potpredsednik Komisije za nacionalnu odbranu Hvang Pjong-So koji se smatra drugim čovekom u Severnoj Koreji, kao i Choe Rjong-Hae i Kim Jang-Gon. 
 
Severnokorejska delegacija došla je u Seul navodno povodom ceremonije zatvaranja Azijskih igara i odmah po sletanju u Seul otišla je na razgovore, koji su trajali više od sat vremena. 
 
"Dve strane su se složile da razgovaraju o detaljima nastavka kontakta na visokom nivou", navedeno je u saopštenju južnokorejskog Ministarstva. 
 
Severnokorejska strana je, prema saopštenju, izrazila želju da dijalog bude nastavljen krajem oktobra ili početkom novembra. 
 
Ministarstvo je saopštilo i da je južnokorejska predsednica Park Geun-Hje izrazila želju da se danas sastane sa severnokorejskim delegatima, ali da zbog njihove pretrpane satnice tokom kratkog boravka nije bilo vremena da posete i predsedničku palatu. 
 
Seul je u više navrata pozivao Sever da nastave razgovore, ali Pjongjang je dosad odbacivao taj predlog, nezadovoljan zbog nedavnih zajedničkih američko-južnokorejskih vojnih vežbi. 
 
Prethodni razgovori na visokom nivou održani su u februaru u Seulu, a rezultat je bila odluka Severa da bude domaćin jednog od retkih susreta porodica razdvojenih tokom rata 1950-1953. godine. 
 
 
 
B92, Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: