Kraljica, tajno oružje britanske diplomatije

Svetske vesti - Sreda 24.06.2015 - 13:39

Britanska kraljica Elizabeta Druga susrela sa u Berlinu s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a nemački mediji pišu o sastanku britanske i "evropske kraljice".

Foto Beta/AP Foto Beta/AP

Navodi se da je to bio susret u "četiri oka"

Merkelova je ispred Kancelarske službe, na crvenom tepihu i u crvenom sakou, dočekala, kako ističu mediji, dobro raspoloženu kraljicu koja posle ovog susreta ima termine na berlinskom univerzitetu, a planirana je i poseta Frankfurtu i bivšem koncentracionom logoru Bergen-Belzen.

Mediji ukazuju na popularnost 89-godišnje kraljice u Nemačkoj, ali i naglašavaju da se u ovoj poseti ne radi samo o fotografisanju, rukovanju, razmeni poklona, pozdravljanju i ljubaznim rečima, već o političkoj pozadini, koju, do duše, još niko nije oficijelno potvrdio.

Situacija je ozbiljna, ocenjuje nemačka politička štampa i, ukazujući da je kraljica, zapravo, vrhovni diplomata, navode da bi Velika Britanija, prema najavama premijera Dejvida Kamerona najkasnije 2017. godine mogla imati referendum i da bi, tako, u narednim godinama mogla da napusti Evropsku uniju (EU).

"Ko je tajno oružje britanske diplomatije", prenosi nemačka štampa danas pitanje konzervativnog "Telegrafa", koji piše o poseti kraljice Nemačkoj.

Mediji pišu da bi iz ugla Nemačke, jedan "Brexit", odnosno izlazak Velike Britanije iz EU mogao biti bolan i zato se pretpostavlja, prenose mediji, da bi se kraljici, diplomatski dozirano moglo reći o važnosti ostanka Velike Britanije u EU.

Štampa smatra da bi njena jedna reč na Ostrvu značila više nego brojni Kameronovi intervjui.

Da li je i kako Njeno kraljevsko visočanstvo u razgovorima sa Merkelovom i drugim susretima govorilo o i "Brexitu", odnosno, pretnjama Velike Britanije da napusti EU, javnost neće saznati, ističu mediji, ukazujući da tokom 62-godišnje vladavine kraljice, još nikada ništa nije "procurelo" iz njenih razgovora.

Politički analitičari povodom ove posete ukazuju da se Velika Britanija rve sa gubitkom svog uticaja u svetu i da je tim veći značaj kraljice i monarhije.

Analitičari kažu da kraljičina poseta ima dobar tajming, pošto njen 12. po redu šef vlade, Kameron, u ovom momentu svojim zahtevima za posebnim tretmanom Velike Britanije ne stvara prijatelje na kontinentu.

Nemački analitičari ukazuju da se Velika Britanija, kao retko do sada, bori sa gubitkom uticaja u evropskoj politici, privredi, diplomatiji i fudbalu i kažu da kraljica, do duše, ne može rešiti te probleme sama, ali da ona pokazuje kako je Velika Britanija više nego jedna bivša imperijalna sila.

Kraljica i njen muž, princ Filip, stigli su sinoć u Berlin, gde je u njihovu čast ispaljen 21 pluton.

Dolazak britanske kraljice u njenu petu po redu posetu obezbeđuje oko 1.450 policajaca.

Kraljica će sa svojim mužem u Nemačkoj ostati do petka.

Dolazak britanske kraljice praćen je, kao i sve posete državnika i kraljeva, određenim merama sigurnosti, primećuju mediji, koji takođe javljaju da je ova, peta po redu poseta, organizovana tačno 50 godina, posle njenog prvog dolaska u Nemačku, u junu 1965. godine kada je ostala 11 dana i kada je to bio jak simbol za pomirenje posle Drugog svetskog rata.

B92

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: