Kran pao na najveću džamiju na svetu, 107 mrtvih

Svetske vesti - Subota 12.09.2015 - 08:47

U Velikoj džamiji u Meki u petak je poginulo 107 ljudi, a 238 je povređeno kada se na nju srušio građevinski kran, saopštile su vlasti u Saudijskoj Arabiji.

Uzrok nesreće jak vetar. Foto:Twiteer Uzrok nesreće jak vetar. Foto:Twiteer

Kao uzrok nesreće se pominju jak vetar i pljusak, dok na Arabijskom poluostrvu ovih dana besne peščane oluje. Pad krana na džamiju su ublažile okolne građevine koje je takođe oštetio.

Veliki kran koji se srušio i probio krov džamije, bio je tu zbog radova koji su počeli prošle godine, da bi džamija bila spremna za godišnji hadžiluk od 21. septembra. Taj veliki projekat obuhvata proširenje džamije od 400.000 kvadratnih metara, da bi mogla odjednom da primi do 2,2 miliona ljudi.

Po zvaničnoj saudijskoj agenciji SPA, skoro 800.000 hodočasnika je već stiglo u Saudijsku Arabiju.

Velika džamija je jedno od pet glavnih svetilišta islama, a u njenom centru, koji je njen najstariji deo i datira iz 16. veka, nalazi se Kaba, crna kockasta građevina, ka kojoj se svi muslimani sveta okreću licem dok se mole pet puta dnevno.

Dok na internetu aktivisti pozivaju ljude iz Meke da daju krv u bolnicama, na društvenim mrežama su slike krvavih tela koja leže u dvorištu ogromne džamije koju je razbio kran.

Hadž je poslednjih godina proticao mirno jer Saudijska Arabija ulaže milijarde dolara u transport i drugo da bi se olakšalo kretanje velike mase vernika.

U januaru 2006. godine, 364 hodočasnika su pregažena na smrt u panici, a dve godine pre toga 251. Jula 1990. godine u gužvi u jednom prolazu je poginulo 1.426 hodočasnika.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: