KRVAVO NA ĐEVĐELIJI Suzavcem na migrante preko bodljikave žice, ima ranjenih

Svetske vesti - Petak 21.08.2015 - 12:06

Makedonska policija ispalila je danas suzavac u pokušaju da potisne nekoliko hiljada migranata i izbeglica koje pokušavaju da uđu u ovu zemlju iz Grčke.

Napeto na granici. Foto: Drako Vojinović Napeto na granici. Foto: Drako Vojinović

Rojtersov izveštač sa lica mesta navodi da je nekoliko hiljada ljudi sa Bliskog istoka, iz Afrike i Azije provelo noć na ničijoj zemlji, nakon što je Makedonija juče proglasila vanredno stanje i zatvorila svoju južnu granicu za migrante i izbeglice.

Policija u opremi za razbijanje nemira, koja stoji iza bodljikave žice, ispalila je suzavac u pokušaju da potisne ljude koji žele da prođu kroz Makedniju na putu ka Mađarskoj i Šengenskoj zoni EU.

Lokalni mediji su javili da je noćas, oko jedan sat posle ponoći, grupa od oko 300 migranata uspela da se probije i pređe na makedonsku teritoriju i sada je u toku akcija njihovog prikupljanja kako bi bili vraćeni u Grčku.

Deo migranata se žali na policijsku brutalnost makedonskih bezbednosnih snaga.
Oni kažu da je jednu ženu udario policajac i da se ona sada nalazi u bolnici, ali to za sada nije potvrđeno.


Na Železničkoj stanici u Đevđeliji se nalazi stotinak izbeglica iz grupe koja je uspela da uđe u Makedoniju.


Jedan migrant je nožem ubo policajca. Svedoci kažu da je policajac ranjen kada je tim makedonske specijalne policije prišao da migrantima kontroliše dokumenta.
Jedan migrant je naglo potegao nož i ubo policajca u stomak, javlja makedonski portal Fokus.


Policajac je, kažu svedoci, pao i trzao se na asfaltu u grčevima dok nisu stigla ambulantna kola. Ne zna se da li je policajac preživeo, a o ovom događaju se očekuje saopštenje makedonskog MUP-a.

Više od 4.000 migranata blokiralo je juče međunarodnu prugu Solun-Skoplje kod Đevđelije. U izveštajima se terena se navodi da u bezgraničnom prostoru najmanje 3.000 izbeglica čeka da uđe u Makedoniju, a očekuje se i povećanje tog broja.
 

TV Plusinfo tvrdi da su granični prelazi između Makedonije i Grčke zatvoreni za izbeglice, te da su duž graničnog prelaza raspoređeni specijalci kako bi kontrolisali situaciju.
 

 

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: