Kušner: Amerika je počinila ratni zločin

Svetske vesti - Ponedeljak 05.10.2015 - 20:59

Jedan od osnivača organizacije "Lekari bez granica", bivši šef francuske diplomatije Bernar Kušner, optužio je u ponedeljak SAD za "ratni zločin" nakon bombardovanja bolnice u avganistanskom gradu Kunduzu.

Neophodno je preuzeti odgovornost; Foto: Stephane Gizard/Getty Images Neophodno je preuzeti odgovornost; Foto: Stephane Gizard/Getty Images

- Udari iz vazduha često dovode do takozvanih kolateralnih efekata - rekao je Kušner italijanskom dnevniku "Republika", ističući da to ne opravdava bombardovanje koje su američke snage izvršile u Kunduzu.
 
Prema njegovim rečima, to je u potpunosti nešto drugo jer je meta bombardovanja bila bolnica.   

On je upozorio da članovi humanitarnih organizacija rade u sve težim uslovima.  
 
- Nema poštovanja za status nevladine organizacije.

Rat je sve suroviji i UN imaju pravo kada kažu da je to ratni zločin - naveo je Kušner, podsjećajući da je bolnica u Kunduzu obilježena na svim mapama.   

On je dodao da se greške dešavaju tokom rata, ali da ova počinjena u Kunduzu ne može biti opravdana.
 
- Saučešće američkog predsednika Baraka Obame je najmanje što se može učiniti, neophodno je preuzeti odgovornost - naglasio je Kušner, odbacujući izveštaje da su se talibani krili u bolnici, što je bio izgovor za udar iz vazduha.  
 
U udaru iz vazduha koji su američke vazdušne snage izvršile 3. oktobra na bolnicu poginule su 22 osobe, uključujući 22 volontera iz humanitarne organizacije.
 
- "Lekari bez granica" zahtevaju pokretanje međunarodne istrage o ovom incidentu.
 

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: