Mađarska: Suzavac na migrante

Svetske vesti - Sreda 26.08.2015 - 13:06

Mađarska policija ispalila je danas suzavac na grupu od oko 200 migranata koja je pokušala da napusti prihvatni centar. AP: Podizanje ograde uzaludno.

Ograda sa Srbijom nema funkciju. FOTO: RTS/Toni Bedalov Ograda sa Srbijom nema funkciju. FOTO: RTS/Toni Bedalov

Mađarska policija ispalila je suzavac na migranata koja je pokušala da napusti prihvatni centar za izbeglice u mestu Reske, blizu srpske granice.

Portparol policije Sabolč Senti izjavio je da su ti migranti odbijali da daju otiske prstiju i dodao da policija "pokušava da smiri situaciju, ali da oni i dalje viču", prenosi AFP.

Mađarska je suočena sa talasom migranata, koji prelaze južnu granicu, duže koje Mađari grade ogradu da bi se suprotstavili najgoroj izbegličkoj krizi od Drugog svetskog rata.

Na desetine izbeglica i danas je ušlo u Mađarsku. Oni se provlače ispod ograde koju je postavila mađarska vlda, preneo AP.

"Podigli smo ogradu i prošli smo. Gladni smo, nemamo hrane, nemamo lekove za decu. Ništa nemamo. Veoma smo umorni" ispričao je sirijski izbeglica.

Mađarska vlada razmatra mogućnost kako bi vojska mogla da bude angažovana i pomogne da se obezbedi južna granica, gde veliki talas izbeglica ulazi u EU.

Mađarska je danas najavila da će na granicu sa Srbijom uputiti više od 2.100 policajaca, zbog rekordnog broja izbeglica i migranata koju ulaze u tu zemlju.

Ogencija AP ocenila je da je podizanje ograde na srpsko-mađarskoj granici uzaludno.

Srpsko-mađarsku granicu je u utorak prešlo 2.533 izbeglica i to je najveći broj migranata koji je u jednom danu ušao u Mađarsku iz Srbije od početka godine, saopštila je mađarska policija.

Policija je saopštila da je u utorak registrovan ulazak 2.093 migranta u Mađarsku.

Rast broja izbeglica koji ulaze u Mađarsku pokazuje da je bilo uzaludno podizanje ograde kojom su mađarske vlasti htele da zaustave talas migranata preko Srbije iz ratom zahvaćenih zemalja, ocenjuje agencija Asošiejted pres.

Pošto se registruju i podnesu zahtev za azil, migranti se šalju u jedan od centara za prihvat izbeglica, ali većina njih nastoji da odmah krene dalje ka bogatijim zemljama Evropske unije, kao što su Nemačka ili Švedska.

Novinari AP-a su utorak ujutro blizu pograničnog grada Reske videli veliki broj migranata kako se penju preko bodljikave žice ili puze ispod nje da bi ušli u Mađarsku.

Mađarski vojnici su 3. avgusta počeli izgradnju ograde na granici sa Srbijom. Ograda bi trebalo da bude postavljena do 31. avgusta.

Više od 100.000 migranata stiglo je ove godine u Mađarsku preko Balkana, većinom iz ratnih zona poput Sirije, Iraka i Avganistana.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: