Makedonija bez prava glasa u UN

Svetske vesti - Sreda 28.01.2015 - 12:40

Generalna skupština Ujedinjenih nacija oduzela je pravo glasa Makedoniji zbog neplaćene članarine za 2013. i 2014. godinu, o čemu je u pismu Vladu u Skoplju obavestio generalni sekretar Ban Ki Mun.

(Foto: radioaustralia.net.au) (Foto: radioaustralia.net.au)
Kako navode mediji u Skoplju, minimalna suma koju Makedonija treba da plati da bi vratila pravo glasa u UN-u iznosi 24.606 američkih dolara.
 
Prema podacima sa sajta UN-a, Makedonija je jedina evropska zemlja kojoj je zbog duga za članarinu oduzeto pravo glasa u toj instituciji. 
 
Pored Makedonije, na spisku dužnika čije diplomate neće moći da glasaju, još je sedam zemalja: Grenada, Kirgistan, Maršalska ostrva, Ruanda, Tonga, Vanuatu i Jemen.
 
Po članu 19 Povelje UN-a, pravo glasa u Generalnoj skupštini gubi država koja duguje članarinu za dve ili više godina. Izuzetak su zemlje za koje se može utvrditi da su dugovi nastali zbog oklnosti na koje one nisu mogle uticati.
 
Blic, Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: