Međunarodni incident Hrvatske i Mađarske

Svetske vesti - Subota 19.09.2015 - 08:31

Međunarodni incident dogodio se u petak uveče kada su svetski medji preneli da je mađarska policija razoružala hrvatske policajce u vozu sa izbeglicama.

Voz u Mađarsku stigao nenajavljen. Foto: Sanja Eker, B92 Voz u Mađarsku stigao nenajavljen. Foto: Sanja Eker, B92

Navedeno je da je voz sa policajcima stigao u Mađarsku bez najave. U vozu je bilo 40 naoružanih policajaca koji su bili u pratnji 1.000 izbeglica, preneli su mediji.

Oni su razoružani i poslati nazad u Hrvatsku, mašinovođa voza je uhapšen, a izbeglice su poslate u izbeglički centar - istakli su mediji.

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske ubrzo je saopštil oda su informacije mađarskih medija da su hrvatski policajci uhapšeni u Mađarskoj neistinite.

"S obzirom na to da pojedini mediji objavljuju podatke o navodnim hapšenjima hrvatskih policajaca u Republici Mađarskoj, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske obaveštava javnost da je reč o neistinitoj informaciji", piše u saopštenju MUP-a Hrvatske.

„Jutarnji list“ preneo je izjavu portparola mađarske vlade, Zoltana Kovača, da su hrvatski policajci prešli državnu granicu bez dozvole mađarskih vlasti.

Zoltan Kovač izjavio je i da to što je Hrvatska poslala 1.000 izbeglica vozom u južnu Mađarsku, predstavlja ozbiljan incident.

On je na konferenciji za novinare u Beremendu rekao da je voz u pratnji 40 hrvatskih policajaca stigao u Mađarsku bez najave, prenosi MTI.

Kovač je kao "laž" ocenio informaciju da je ulazak pomenutih izbeglica u Mađarsku bio dozvoljen na osnovu bilateralnog sporazuma.

Kako je javio Indeks.hr, Kovač je rekao da postupak Hrvatske predstavlja kršenje međunarodnog prava i povredu mađarske granice, dodajući da je povodom ovog događaja "pokrenut postupak".

Osim toga, preneta je i izjava savetnika mađarskog premijera Viktora Orbana za unutrašnju bezbednost - Đerđa Bakondija, da su mađarski policajci uhapsili mašinovođu i razoružali hrvatske policajce, kao i da su izbeglice upućene u centre za registraciju gde mogu da zatraže azil.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: