Medvedev: Pomažemo mir u Abhaziji i J.Osetiji

Svetske vesti - Nedelja 09.08.2015 - 08:37

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je na sedmu godišnjicu rata u Južnoj Osetiji, da je mirno rešenje konflikata jedini način očuvanja naroda i država.

Medvedev za mirno rešavanje konflikata. Foto: freeimages Medvedev za mirno rešavanje konflikata. Foto: freeimages

Prema njegovim rečima, Rusija pomaže da se uspostavi miran i bezbedan život u otcepljenim gruzijskim autonomijama - Abhaziji i Južnoj Osetiji, a najnoviji događaji pokazuju da konflikte treba rešavati mirnim putem.

-Naša zemlja je uvek težila miru na Kavkazu. Danas pomažemo da se upsostavi miran i bezbedan život u Abhaziji i Južnoj Osetiji - naveo je Medvedev na njegovom nalogu na "Fejsbuku" a prenosi RIA Novosti.

Ta agencija podseća su gruzijske snage u napadu u noći 8. avgusta 2008. godine pucali iz višecevnih raketnih bacača "Grad" na Južnu Osetiju a da je Rusija, štiteći južnoosetijsko stanovništvo - od kojih su mnogi imali rusko državljanstvo, uvela vojsku u Južnu Osetiju i posle petodnevnih borbi potisnula gruzijske vojnike iz regiona.

Za to vreme i Abhazija, koja od 1993. godine nije priznavala jurisdikciju gruzijskih vlasti, potisnula je gruzijske snage iz Kodorskog klanca.

Rusija je 26. avgusta 2008. priznala suverenitet otecpljenih autonomija.

Medvedev je podsetio da je za nekoliko sati u Chinvaliju bilo ubijeno i ranjeno hiljade ljudi.

TASS navodi da je poginulo više od hiljadu ljudi, od kojih 72 ruska vojnika.

- Poginuli su ruski mirovnjaci, koji je trebalo da u skladu sa mandatom UN obezbeđuju mir - naveo je Medvedev, dodajući da je njihovo ubistvo predstavljalo najgrublje kršenje međunarodnog prava i najteži zločin.

- Rusija je odgovorila oštro, ali adekvatno. U okviru normi i principa nacionalnog i međunarodnog prava - rekao je ruski premijer i dodao da je glavni cilj postupaka Rusije bio da spreči pogibije ljudi i humanitarnu katastrofu.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: