Medvedev priprema sankcije Turskoj

Svetske vesti - Četvrtak 26.11.2015 - 18:47

Ruski premijer Dmitrij Medvedev naložio je ruskoj vladi da pripremi mere koje bi mogle da obuhvate i zamrzavanje pojedinih zajedničkih investicionih projekata sa Turskom, u znak odmazde za tursko obaranje ruskog vojnog aviona, prenosi britanska agencija Rojters.

Vlada priprema sistem kontramera u ekonomskoj i humanitarnoj sferi; Foto: AFP Vlada priprema sistem kontramera u ekonomskoj i humanitarnoj sferi; Foto: AFP

"Ruska vlada će pripremiti restriktivne ekonomske mere protiv Turske, kao odgovor na napad vazduhoplovnih snaga Turske na ruski avion 'suhoj-24'", rekao je Medvedev na sednici vlade u Moskvi.
 
"Predlažem da ovo bude urađeno kroz dva dana kako bismo što je pre moguće prešli na praktične procedure", kazao je on i dodao da neće biti preciziran period trajanja ovih mera, navodi ruska agencija Tas.

Kontramere će, prema njegovim rečima, obuhvatati i restrikcije na uvoz hrane iz Turske.
 
"Povodom ovog akta agresije, vlada je dobila zadatak da pripremi sistem kontramera u ekonomskoj i humanitarnoj sferi", rekao je Medvedev, napominjući da će odluke biti donete na osnovu zakona o specijalnim ekonomskim merama iz 2006. godine, koji je namenjen isključivo ovakvim situacijama.
 
"Ovim zakonom se predviđa niz mera, kao što su obustava implementacije programa o ekonomskoj saradnji, uvođenje ograničenja na sporazume o spoljnoj trgovini, uvođenje restrikcija na finansijske operacije, izmene uvoznih i izvoznih carinskih dažbina, mere koje se tiču sektora turizma, transporta, tranzita, kretanja aviona i brodova, humanitarnih ugovora, i na kraju korišćenja radne snage", precizirao je premijer Rusije.

Rusko Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je ranije danas da je Rusija odlučila da pooštri kontrolu prehrambenih proizvoda uvezenih iz Turske zbog kršenja sanitarnih normi.

Turske snage bezbednosti oborile su pre dva dana ruski bombarder koji je prema tvrdnjama Ankare, bio u turskom vazdušnom prostoru, dok Moskva navodi da je avion leteo iznad Sirije.

Oba pilota su uspela da se katapultiraju na vreme, ali su jednog ubili sirijski pobunjenici dok je leteo padobranom, dok je drugi živ i vraćen je u bazu nakon što ga je spasila sirijska vojska.

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: