Meksiko: U pobuni poginula 52 zatvorenika

Svetske vesti - Četvrtak 11.02.2016 - 19:19

U pobuni i požaru koji su izbili u četvrtak ujutro u zatvoru na severu Meksika poginula su 52 zatvorenika, a 12 je povređeno.

Neredi počeli tučom dve rivalske grupe; Foto: AFP Neredi počeli tučom dve rivalske grupe; Foto: AFP

Guverner Haime Rodriges rekao je da je izbila tuča između dve rivalske grupe, od kojih jednu predvodi pripadnik ozloglašenog narkokartela Zetas.

Lokalni mediji javili su u četvrtak da izgleda ima više mrtvih u pobuni i požaru koji su izbili u zatvoru Topo Čiko, kod severnomeksičkog grada Montereja.

Spasioci su viđeni kako iznose povređene zatvorenike, od koji su neki bili sa opekotinama.

Prema slikama televizije Milenio, požar je i dalje goreo oko zore po lokalnom vremenu, a grupa ljudi se okupila ispred zatvora.

Neki su tresli i šutirali kapiju zatvora i tražili da ih puste unutra.

Očevici navode da je požar izbio pola sata posle ponoći po lokalnom vremenu (7.30 po centralnoevropskom vremenu) i da su se čuli uzvici i eksplozije.

Video se gust dim, kako izgleda, od zapaljenih dušeka.

Meksička zvanična Nacionalna komisija za ljudska prava izvestila je 2013. da je zatvorski sistem u zemlji zahvaćen nasiljem i slučajevima gde zatvore kontrolišu zatvorenici, korupcijom i nedostatkom sredstava.

Izveštaj, zasnovan na posetama i intervjuima sprovedenim u 101 meksičkom zatvoru s najvećim brojem zatvorenika, navodi da je 65 od tih ustanova pod kontrolom zatvorenika, a ne vlasti.
 

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: