Merkel i Kameron - “Tačka bez povratka”

Svetske vesti - Utorak 04.11.2014 - 07:35

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je britanskog premijera Dejvida Kamerona da se polako približava „tački odakle nema povratka”.

(Foto: deutschlandfunk.de) (Foto: deutschlandfunk.de)

Ona je kazala da se Nemačka, ukoliko Britanija nastavi da ograničava priliv imigranta iz zemalja EU, neće više boriti da je zadrži u Uniji.

- Kameron gura svoju državu prema tački bez povratka što se članstva u Uniji tiče. Evropski partneri neće tolerisati narušavanje fundamentalnih principa slobode kretanja u EU, a ukoliko Kameron zaista ograniči broj građana iz EU koji dolaze u Britaniju, to će onda biti to - navodi list.

Merkelova i Kameron navodno su razgovarali telefonom kada je britanski premijer zatražio da se uvedu restrikcije za nekvalifikovane imigrante, što je nemačka kancelarka kategorično odbila.

Iz Kameronovog kabineta nisu negirali da se ovaj razgovor dogodio, a jedan od zvaničnika samo je prokomentarisao da će „premijer učini ono što je ispravno za Britaniju, što je više puta stavio do znanja”.

Tokom vikenda je „Sandej tajms” preneo da je Kameron odustao od plana da ograniči broj imigranata kako bi zadovoljio Nemce, ali da sada traži način da vlada zatraži od imigranata da napuste zemlju ukoliko u roku od tri meseca od dolaska u Britaniju ne mogu da se izdržavaju.

Portparol nemačke kancelarke indirektno je potvrdio da je izveštaj „Špigla” tačan ponovivši izjavu Merkelove.

- Ovo nije pitanje bilateralnih odnosa Nemačke i Velike Britanije, već između Velike Britanije i svih njenih evropskih partnera - rekao je on.
 

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: