Merkel strahuje za Ruski uticaj na Srbiju

Svetske vesti - Ponedeljak 17.11.2014 - 14:40

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je na ruski uticaj u Srbiji, Moldaviji i Gruziji, u kontekstu situacije u Ukrajini.

(Foto: videoaktif.net) (Foto: videoaktif.net)

- Ukrajinska kriza nije samo regionalni problem. Ne, na tom primeru vidimo da ona sve nas pogađa. Ne radi se samo o Ukrajini. Radi se i o Moldaviji, Gruziji, i ako tako dalje ide... mora čovek onda pitati za Srbiju, za zapadno-balkanske zemlje – kazala je Merkel.

Ona je upozorila da Rusija, u starom stilu razmišljanja, vidi Ukrajinu kao svoju sferu uticaja i da gazi međunarodno pravo.

- To, posle užasa Drugog svetskog rata i završetka Hladnog rata dovodi u pitanje evropski mirovni poredak - rekla je Merkel i naglasila da ona ne želi ''oživljavanje'' vremena DDR, kada ''bez saglasnosti Moskve'' nije bio moguć nikakav pokret i da EU nije kao DDR.

- U suprotnom bi čovek morao da kaže - mi smo preslabi, pazite ljudi, mi ne možemo više nikoga da primimo, moramo se prvo kod Moskve raspitati da li je to moguće. Tako je bilo 40 godina i to ja, zapravo, više ne želim ponovo - rekla je Merkel.
 

 

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: