Merkel traži pomoć Putina oko UKR

Svetske vesti - Ponedeljak 26.01.2015 - 08:12

Merkelova je, u telefonskom razgovoru, pozvala Putina da upotrebi svoj uticaj i okonča širenje nasilja na istoku Ukrajine.

Putin i Merkel prilikom ranijih susreta Putin i Merkel prilikom ranijih susreta

Nemačka kancelarka Angela Merkel, razgovarala je danas telefonom s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o situaciji na jugoistoku Ukrajine i pozvala Moskvu da upotrebi svoj uticaj i izvrši pririsak na proruske snage u Ukrajini i okonča širenje nasilja.

Merkelova je pozvala Putina da utiče na proruske snage, kako bi se izbegla nova eskalacija sukoba, saopštio je njen portparol Stefen Sajbert.

Nemačka kancelarka rekla je i da proruske snage, kao potpisnice sporazuma iz Minska, treba da sednu za pregovarački sto sa predstavnicima Ukrajine, Rusije i OEBS-a, preneo je AFP.

Ranije danas, Merkelova je razgovarala i sa predsednikom Francuske Fransoa Olandom i ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, izrazivši zabrinutost zbog pogoršanja situacije na jugoistoku Ukrajine i kršenja sporazuma iz Minska.

Pres služba predsednika Porošenka, saopštila je da su Merkelova i Oland izjavili saučešće zbog tragedije u Marijupolju, gde je, u granatiranju grada, u subotu poginulo 30 ljudi.

Još 102 osobe su ranjene, od kojih je najmanje 75 hospitalizovano, saopštio je gradski Savet Marijupolja.

Kijev i proruske snage međusobno se optužuju za napad, podsetio je Tas s.

U telefonskom razgovoru, Porošenko je usaglasio dalje akcije s Merkelovom i Olandom, naračito kada je reč o stavu da treba sazvati Savet EU na nivou šefova diplomatija, kako bi Unija preduzela odlučnije korake i umirila situaciju u Donbasu.

Sve tri strane izrazile su nadu da će sastanak Kontakt grupe biti održan pre sastanka Saveta EU, zakazanog za 29. januar.

Oland je o istoj temi razgovarao i sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, a najavljen je i njegov razgovor s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

BETA, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: